Hyenismus sobeckých grázlů, nechápe hejtman. Moravskoslezsko řeší první povodňové rabování

Extrémní záplavy v Moravskoslezském kraji. Záběry z dronu na městskou část Mariánské Hory a Přívoz v Ostravě, 16. září 2024

Rabování při povodních

Moravskoslezští policisté zaznamenali první případy pokusu o rabování. Uvedl to hejtman Josef Bělica (ANO). Mluvčí policie Soňa Štětínská doplnila, že obětí byla soukromá firma, avšak neuvedla, zda byl viník nebo viníci dopadeni, či nikoliv. Počínání zlodějů hejtman označil za hyenismus a vyzval obyvatele, aby se k sobě chovali ohleduplně. Kvůli povodním musely být v regionu evakuovány tisíce lidí, kterým voda zaplavila domovy a pod vodou je i množství provozoven.

„Bohužel jsem byl před malou chvílí krajskou policií informován o prvních případech pokusu o rabování. Důrazně toto jednání odsuzuji! Jedná se o hyenismus a nízkost některých jedinců zneužívajících neštěstí lidí, kteří kvůli velké vodě museli opustit své domovy nebo firmy,“ uvedl Bělica.

ČTĚTE TAKÉ: Litovel jako místo smůly. Město s pivovarem kromě povodní silně zasáhly i covid či tornádo

„Aktuálně můžeme hovořit o jednom zaznamenaném případu v Ostravě, poškozenou byla soukromá společnost. Policisté na případu pracují. Každopádně policisté jsou v místech a lokalitách, kde probíhaly evakuace, reagujeme na vlastní zjištění, rovněž tak na oznámené věci,“ sdělila Štětínská.

Hejtman dodal, že policie bude vůči lidem, kteří se pokusí rabovat, zasahovat nekompromisně. „Věřím, že tyto sobecké grázly čekají nejtvrdší postihy. Vyzývám všechny: buďte k sobě navzájem ohleduplní a slušní,“ doplnil Bělica.

Toho, že lidé kvůli povodním opouštějí své domovy, již využívali zloději v minulosti. Bylo to například při povodních v roce 2002 – kriminalisté tehdy vyšetřovali desítky případů. Zloději kradli nářadí, nábytek, techniku i cennosti. Z jedné firmy v Praze ukradli počítače za tři sta tisíc korun.

Zajistěte techniku i nábytek

Při povodních v roce 2010 zase řádili zloději v prázdných domech v Ostravě. Někteří dokonce odčerpali benzin z odstavených aut. Vzhledem k prvním případům policisté pro CNN Prima NEWS apelovali, aby občané z postižených oblastí nezapomínali zajistit své cennosti před nutnou evakuací.

„Situace nedobrovolného odchodu z obydlí je pro každého velmi složitá. Ale i v tuto chvíli je třeba myslet na základní zabezpečení svého majetku. Do evakuačního zavazadla si lidé opravdu mohou vzít nějaké drobné cennosti, které to rozměrově umožní, dále doklady a také důležité dokumenty. V domácím prostředí je ale potřeba majetek zabezpečit,“ informovala vedoucí odboru prevence Policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

ČTĚTE TAKÉ: Dávejte pozor na Lužnici, Malši a Otavě, varoval ministr Hladík. Řekl, do kdy má pršet

„Pokud mají lidé k dispozici úschovné schránky nebo trezory, je určitě vhodné je využít a majetek uzamknout. To se týká i zahradní techniky či nábytku – nejen, že tento majetek nebude ve vodě dál postupovat, ale bude někde uzavřen,“ apelovala.

Pidrmanová připomněla, že zasahující složky při povodních kontrolují všechny oblasti, odkud byli občané evakuováni, a to v pravidelných intervalech. „Důvodem je kontrola, zda byli skutečně všichni evakuováni a také ochrana majetku. Zjišťují, zda se tam nepohybují lidé, kteří tam nemají co dělat a zároveň kontrolují, jestli nedochází ke ztrátám na majetku či případným vloupáním,“ dodala.

U krádeže v době živelné katastrofy zákon ukládá, že se jedná o kvalifikovanou skutkovou podstatu ve 4. odstavci: sazba může být dva až osm let vězení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

Tagy:
voda policie počasí povodeň Moravskoslezský kraj krimi rabování ANO 2011 záplavy Josef Bělica trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva