Záplava, nebo povodeň? Dva termíny, které mohou při pojištění sehrát zásadní roli

Po ničivých povodních, které v posledních dnech zasáhly desetitisíce lidí, budou mnozí řešit pojistné události. Rozdíl v tomto případě mohou hrát dva zásadní pojmy – záplava a povodeň. Podívejte se, v čem se liší.

V nejbližších dnech bude hlavním tématem v zaplavených oblastech odklízení škod a řešení pojistných událostí. Roli v tomto případě hraje i rozdíl mezi povodněmi a záplavami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

„Obsahem se jedná o dva rozdílné termíny, při sjednávání pojištění domácnosti a nemovitosti tedy vždy dávejte bedlivý pozor na podmínky pojištění, a to zda jsou součástí pojištění obě tato rizika,“ píše se na webu top-pojisteni.cz.

Co je to povodeň?

Jak informuje zmíněný web, povodní se rozumí zaplavení menších či větších územních celků vodou, která se vylila z břehů vodních toků či nádrží, nebo jejich břehy protrhla. „V praxi to tedy znamená, že zasažení povodní vašemu domovu hrozí v případě, pokud bydlíte v blízkosti potoka, říčky, řeky, rybníka nebo přehrady, kde voda může přetéct a zaplavit váš dům,“ píše se na webu.

Většina pojišťoven ale posuzuje i zónu, ve které se předmět pojištění nachází. „Povodňové zóny jsou definovány na základě povodňových map a standardně se jedná o místa, která už v minulosti povodní zasažena byla anebo zde reálně toto riziko hrozí,“ uvádí web. Je tak možné, že částka, kterou člověk za pojištění rizika povodně zaplatí, může být vyšší. V některých případech může být nemovitost i nepojistitelná.

„Často je zde ale pak možnost individuálního řešení – některé pojišťovny jsou schopny akceptovat například to, že se  byt nachází ve vyšším patře, dům je postaven na vyvýšeném místě nebo se nemovitost nachází v oblasti, kde jsou vybudovány protipovodňové zábrany,“ podotýká web.

Co je to záplava?

Záplava je naopak vytvoření souvislé vodní plochy, která po určitou dobu stojí nebo proudí v místě nemovitosti a na rozdíl od povodně může být způsobena jinými zdroji, než jsou vodních toky, například dešťovými srážkami nebo táním sněhu. Příčinou zaplavení je tedy jiný důvod než povodeň.

„Jako příklad můžeme uvést třeba průtrž mračen nebo tání sněhu, kdy okolní pole a louky nestačí vodu dostatečně rychle vsáknout a voda si najde odtok přes váš pozemek, v nejhorším případě i dům. Záplava tak může postihnout opravdu každého,“ uvádí zmíněný web.

Komplexní pojištění

Vhodné je tak mít komplexní smlouvu pojištění domova, tedy domácnosti i nemovitosti. „Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu jako takovou, tedy nemovitou věc pevně spjatou se zemí. Naopak pojištění domácnosti se vztahuje na veškeré vybavení vašeho domova – od elektroniky přes oblečení až po cennosti a sportovní vybavení,“ vysvětluje web.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Tagy: