Zfanatizované děti, nacistické pozdravy a proklínání Židů. Hútíové šokovali novým videem

Průvod hútíjských bojovníků

Hútíové šokovali novým videem

Hútíové zveřejnili znepokojující video, ve kterém desítky uniformovaných dětí v zástupech nacisticky zdvihají pravici a skandují nenávistná protižidovská hesla.

„Alláh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židům, vítězství islámu.“ Přesně takový slogan se podle zprávy americké Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu učí hútíjské děti na speciálních „letních táborech“. Jak dětští, tak dospělí povstalečtí bojovníci i jejich podporovatelé slova skandují často i se zdviženou pravicí v podobě nacistického pozdravu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět je má za „lůzry z pouště“. Hútíové jsou však tvrdým protivníkem s moderním arzenálem

Jemenští povstalci se k hajlování a ostré rétorice vůči Izraeli podle komise uchylují relativně běžně.

Potvrzuje to video, které v polovině ledna na sociálních sítích zveřejnili sami zástupci Hútíů. Na něm lidé zvolávají nenávistná hesla na palubě lodi. Většina z nich jsou mladí chlapci.

Už v roce 2020 sdílelo na X jemenské velvyslanectví v USA video zachycující jak Hútíové prezentují uvedený slogan se zdviženou pravicí při oslavě ukončení studia na policejní akademii.

„Hútíové podporovaní Íránem bezostyšně a se zápalem ukazují svou protiamerickou a antisemitistickou rétoriku v zavrženíhodném nacistickém stylu. Mezinárodní komunita je musí za toto nenávistné chování kategoricky odsoudit a vyvinout na ně nejvyšší tlak, aby došlo k finálnímu politickému řešení konfliktu v Jemenu,“ doplnila tehdy ambasáda v příspěvku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Napadání civilních lodí rebely je nepřijatelné. Cestu po moři musíme chránit, říká Svoboda

Tagy: