Svět je má za „lůzry z pouště“. Hútíové jsou však tvrdým protivníkem s moderním arzenálem

Moderní drony, střely s plochou dráhou letu, balistické i protilodní střely – to není arzenál moderní armády některého z vyspělých států, ale rebelské skupiny Ansar Alláh, známější pod názvem Hútíové. Po úderech USA a Velké Británie na pozice jemenských povstalců začíná být zřejmé, že „čepel Arábie“ ukrývá více, než si svět myslel.

V Jemenu probíhá od roku 2014 občanská válka, která zemi naprosto rozvrátila a uvrhla o mnoho let nazpět. Snad i proto převládá názor, že Hútíové jsou skupinkou fanatiků, kteří v jezdí v poušti na motorkách s kalašnikovy a pro armády nepředstavují větší hrozbu.

To však není tak úplně pravda. Už jen proto, že koalice vedená Saúdskou Arábií a podporovaná západními státy se snaží Ansar Alláh už roky zlomit. Přesto když začali Hútíové po vypuknutí války v Izraeli pálit rakety na okolní státy, nikdo je nebral vážně. Na vědomí je svět vzal, až když prostřednictvím soustavných sabotáží v Rudém moři naprosto ochromili celosvětový obchod.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Převezli jemenští povstalci USA? Moc jsme Hútíům neublížili, připouští vysocí představitelé

Jemenské rebely měly v minulém týdnu srovnat do latě dva útoky britské a americké armády. Údery se ale zřejmě nepovedly tak, jak se čekalo. Dva vysoce postavení američtí představitelé anonymně uvedli, že i po zasažení více než 60 cílů bylo poškozeno nebo zničeno pouze 20 až 30 procent útočného potenciálu Hútíů. Rebelové totiž z velké části využívají mobilních platforem, které lze snadno přemístit nebo skrýt.

Jak se vůbec Hútíové dostali k pokročilým zbraním, které mohou zatápět i západním armádám? Studie z roku 2020 vypočítává tři hlavní vojenské zdroje jemenských rebelů:

  • Vládní sklady – Hútíové se dostali ke značnému množství zbraní, které byly před občanskou válkou ve vládních skladech. Většinou jde o starší zbraně, které byly původně koupené od Sovětského svazu. Kvůli tomuto aspektu možná mnozí Ansar Alláh podceňují.
  • Írán – Mnohem podstatnějším zdrojem vojenských kapacit jemenských rebelů je ale Írán, který je vrchním sponzorem Hútíů, stejně tak palestinského Hamásu a libanonského Hizballáhu. Všechny tyto organizace patří do takzvané Osy odporu – sestavy proxy armád, které Teherán využívá k prosazení svých cílů na Blízkém východě.
  • Zabavené zbraně – K některým moderním zbraním (například raketometům) se Hútiové také dostali při boji se Saúdskou Arábií a jejími koaličními partnery. V tomto případě ale pravděpodobně nejde o příliš početný arzenál.

Vedle starých sovětských zbraní tak mají Hútíové i modernější zbraně od Íránu, který je do Jemenu pašuje nejrůznějšími způsoby. Jedná se o drony, řízené rakety i protilodní a protitankové rakety, například o střely Burkan nebo Quds 1 (ačkoli Hútíové tvrdí, že je vyvinuli sami).

Díky moderním zbraním mohli Hútíové začít pálit na lodě v Rudém moři. A mohou také odpovídat na útoky západních spojenců. Některé údery na jemenské povstalce ze strany Británie a USA byly vedené právě z lodí.

„Posledních deset let čelili Hútíové podobným útokům koalice vedené Saúdskou Arábií a nejenže přežili, ale ještě posílili,“ komentoval web Sky News.

Jemenští povstalci v současné krizi těží ze své geografické pozice, z kraje Arabského poloostrova mohou ochromit Rudé moře, jejich rakety ale mohou pálit i na Izrael. Židovské zemi Hútíové vyhlásili válku už v říjnu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útoky západních spojenců proti jemenským povstalcům

Tagy: