Důležité je začít, cheat day není nutně zlo. Dietoložka radí, jak efektivně hubnout

Jakými sacharidy své tělo zásobujete?

Jak efektivně hubnout?

Zdravý životní styl je nejen o jídle, ale také o hlavě. A důležité je především začít, motivovala k hubnutí v pořadu Nový den lékařka Dita Pichlerová. Leden je podle ní ideální dobou. Vysvětlila, proč je ideální nezačínat se změnou jídelníčku ráno nebo zda je nutná radikální změna.

„Hlavní je začít, ne vše věčně odkládat. Leden je dobrá doba na start. Doporučila bych také, ať lidé nezačínají ráno, často nemají chuť k jídlu. Lepší (změnit jídelníček, pozn. red.) odpoledne nebo vpodvečer či večer,“ poradila lékařka Dita Pichlerová.

A je jedno, zda jídelníček změníme radikálně, nebo si budeme ulevovat postupně. „Záleží na vás, každý jsme jiný. Někdo razantní řez potřebuje. Pozor ale na přepálení začátku,“ sdělila dále Pichlerová.

Ke správnému hubnutí by také doporučila konzultaci s odborníkem. „Vždy je lepší se poradit. Hladovka má sice také efekt, ale jen dočasný. Expert vám změří bazální metabolismus a dietu přesně k němu. To je pak ideální doplnit pohybovou aktivitou,“ nastínila.

Pichlerová by neodsuzovala ani menší hřešení. „Záleží, jak to pojmete. Měla jsem pacientku, která dodržovala perfektní režim, ale sedmý den měla ‚cheat day‘. Když mi vypsala, co vše snědla, hraničilo to s bulimií,“ vyprávěla.

Cheat day je den, kdy si namísto diety lidé dovolí cokoli, na co mají chuť. Může jim to doplnit zásoby glykogenu, a tím pádem i energie. V poslední době se stal tento trend velmi populární. A podle lékařky nemusí nutně znamenat zlo. Pokud si tento den dopřejete tučnější jídlo nebo dezert, může pomoci v následném vytrvání.

Čas na změnu je podle Pichlerové u mnohých z nás. V době covidové pandemie jsme totiž ztratili mnohdy přirozený pohyb. „Tato doba je hrůzostrašná, ordinace jsou přeplněné obézními pacienty k prasknutí. Vítáme ale, že je o to zájem a zvýšilo se povědomí o obezitě,“ dodala.

Tagy: