Legendární Discoland definitivně končí. Nahoře býval tanec, dole bordel, vzpomíná Janda

Discoland čeká demolice

V devadesátých letech vyhlášené sídlo pražské smetánky, politiků a celebrit. Tento legendární podnik ale čeká definitivní konec. Libeňský noční klub Discoland Sylvie měl po propuštění jeho majitele – kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka – z vězení zažít velkolepý návrat. Po jeho smrti už ale k ničemu takovému nedošlo.

Metr a půl tlusté zdi, pancéřové dveře a neprůstřelná skla. Discoland Sylvie byl nejen diskotékovou pevností, ale i zdrojem nekonečné zábavy. Od 8 hodin večer do 10 dopoledne se za mixážním pultem vždy střídali dva DJové. „Jakmile jsi pustil první písničku, bylo to, jako když hodíš slepicím zobání – hned naběhli na parket,“ vzpomínal rezidentní DJ Discolandu Sylvie Uwa Vaník.

Moto „sex, drogy a rock'n'roll“ proměnil Discoland Sylvie v polovině 90. let na sex, drogy a disco. Podnik pojmenovaný po Jonákově dceři měl tři nadzemní podlaží. K tomu ale patřilo ještě podzemní patro, erotický bar pojmenovaný po druhé Jonákově dceři Veronice. „Vzpomínám si, že jsem hledal záchod a zabloudil jsem do nějakého podzemí a tam byl zřejmě bordel, tak mě bodyguard vyhnal,“ přiznal zpěvák Petr Janda.

Gott, Bílá i Havel

Discoland hostil i další slavné osobnosti, jako Karla Gotta, Lucii Bílou nebo Václava Havla. Na parketu se objevovaly zahraniční hvězdy, ale i exotická zvířata jako medvěd, obrovský had a krokodýl. Tím to rozhodně nekončilo. „Koupilo se malé prasátko. To prase jsme namatlali olejem na vaření. Kdo si to prase chytne, dostane třeba 50 tisíc korun. Vymazlení frajeři – i holky, co tam byly – honili prase, které jim klouzalo a byli od oleje. Byla to show,“ popsal Vaník.

„Discoland byl vlastně takový první podnik v Československu. On (Jonák) samozřejmě otevřel něco, na co lidi koukali. Jak byl bohatý, tak nás vždycky zval,“ řekl herec Roman Skamene.

Jonák magnetem na peníze

Nechvalně proslulý podnikatel, obvykle v bílém obleku, byl ve své době přímo magnetem na peníze. „Byl schopný vydělat i milion za večer. Tehdy mi říkal, že to bylo 990 tisíc korun, což byly na ty poměry úplně neskutečné peníze,“ uvedl Jakub Kvasnička, novinář, který s Jonákem kdysi dělal rozhovor.

Jenže majiteli Discolandu peníze štěstí nakonec nepřinesly. Discoland Sylvie by letos oslavil 30 let své existence. Za rok touto dobou tady místo něj bude restaurace s několika byty nad ní. Nakonec i samotná rozlučka s Discolandem bude probíhat příští týden v úplně jiném klubu.

Tagy: