Dítě leželo vedle vozu. Svědek popsal chvíle po tragickém výbuchu auta s Čechy v Chorvatsku

Ilustrační foto

Výbuch auta s Čechy v Chorvatsku

Chorvatská policie stále vyšetřuje tragickou středeční explozi automobilu s českými turisty nedaleko města Obrovac. O život přišlo devítileté dítě a dvě ženy utrpěly vážná zranění. Podle neoficiálních informací deníku Zadarski list v autě patrně explodovaly nádrže s plynem. Svědek pak popsal, jak to na místě neštěstí vypadalo bezprostředně po výbuchu.

K neštěstí došlo ve středu okolo 18. hodiny na odpočívadle u vesnice Bilišane. „Slyšel jsem nářek a křik. Protože jsem byl poblíž, běžel jsem na pomoc. Dítě leželo vedle auta. Jedna z žen ležela, druhá ji držela a zakrývala oko. Muž, který byl před autem, mi řekl, že zvedl kapotu, protože na vozidle došlo k poruše. Pak se ozval výbuch. Sanitka dorazila rychle, ale dítěti už nebylo pomoci,“ řekl webu Večernji list svědek Slobodan Olujič.

ČTĚTE TAKÉ: V Chorvatsku vybuchlo auto s českou rodinou. Zemřelo 9leté dítě, dva lidé jsou v nemocnici

Pro deník Zadarski list stejný svědek řekl, že lidé byli celí od krve a na místě panoval zmatek. „Snažil jsem se komunikovat s Čechy, kteří se už předtím pokoušeli volat na 911, ale v té panice jim špatně rozuměli, tak jsem jim vysvětlil, kde se to stalo,“ uvedl.

Policisté ve spolupráci s experty hned ve středu případ vyšetřovali na místě. Vůz s českou registrační značkou a ve vlastnictví českého občana byl podle webu Jutarnji list poškozen jen lehce. Není známo, zda neštěstí zasáhlo jednu nebo dvě rodiny, protože u incidentu byla dvě vozidla, podle některých informací karavany.

Explodovala výbušnina nebo plyn?

Devítileté dítě výbuch nepřežilo. V nemocnici v Zadaru skončil i 39letý muž, který byl po ošetření propuštěn, a dvě ženy ve věku 49 a 34 let. Jedna z pacientek utrpěla poranění břicha a byla v noci po urgentním ošetření operována. Nyní je ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče. Druhá žena má vážně poraněné oko, je rovněž ve stabilizovaném stavu a podstupuje další léčbu, uvádí Zadarski list.

Co přesně výbuch způsobilo, zatím není jasné. Policie ale vyloučila, že by dítě zemřelo v důsledku šlápnutí na minu z dob jugoslávské války, což byla podle médií jedna z teorií, uvádí web Index.hr. Policisté hovořili o „aktivaci dosud neznámého výbušného zařízení“. Vyloučená není ani varianta, že jedna z osob vyšla do lesa a přinesla nějaké výbušné zařízení, například granát. Podle zdroje webu Zadarski list se ale nejpravděpodobněji jednalo o výbuch plynu v nádržích karavanu, kterým česká rodina cestovala.

Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne a okresní silnice ŽC-6025, kde se neštěstí stalo, byla nadále uzavřena pro veškerou dopravu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dva Češi zemřeli při tragédii v Alpách. Převrhly se s nimi rafty kvůli silnému proudu

Tagy: