Dva Češi zemřeli při tragédii v Alpách. Převrhly se s nimi rafty kvůli silnému proudu

Dva Češi zahynuli při nehodě raftu v Alpách ve Francii (ilustrační foto).

Dva Češi přišli o život při nehodě raftu v Alpách

Dva čeští občané přišli v pondělí o život při nehodě raftu ve francouzských Alpách, uvedla stanice BFM TV. Informaci následně potvrdilo české ministerstvo zahraničí. První oběť byla prohlášena za mrtvou na místě, druhá zemřela v nemocnici. Podle dalších francouzských médií byla oběma zhruba šedesát let.

„Můžeme potvrdit úmrtí dvou českých občanů ve Francii. Náš zastupitelský úřad v Paříži je v kontaktu s rodinou obětí a poskytuje konzulární asistenci,“ sdělil mluvčí české diplomacie Daniel Drake.

ČTĚTE TAKÉ: Náhlý kolaps v bytě. Zemřel fotbalový brankář, minulý týden ještě odchytal přípravu na EURO

Nehoda se odehrála v pondělí krátce po půl třetí odpoledne. Dva rafty, na nichž na každém podle televize jelo pět Čechů, sjížděly řeku Guil, když se kvůli silnému proudu převrátily. Pasažéři prvního člunu vyvázli bez zranění, ve druhém ale přišli o život dva lidé.

Podle BFM TV měl jeden muž při příjezdu záchranné služby zástavu srdce a dechu. Na místě byl prohlášen za mrtvého. Další žena byla vytažena z vody s „velmi slabým pulsem“ a převezena do nemocnice v Briançonu, kde však kolem 17:30 zemřela.

Podle policie v departementu Hautes-Alpes byly čluny „na začátku sezóny špatně přizpůsobené průtoku Guilu“ a nebyly pod dohledem. Policie zahájila vyšetřování nehody, aby objasnila okolnosti tragédie.

Řeky jsou nebezpečnější než obvykle, varoval svaz

Podle televize France 3 se jednalo o čtvrtou nehodu na divoké vodě během zhruba jednoho a půl týdne v jižních Alpách. Tento smrtící začátek sezóny je způsoben především velmi silnými průtoky v řekách.

Minulé pondělí přišel o život 73letý Ir, který se na řeku vydal na kajaku. Následující den byl v řece Durance mezi městy Briançon a Le Villaret nalezen mrtvý anglický kajakář, který se účastnil skupinového výletu. V neděli pak na řece Gyr poblíž přehrady Vallouise zemřel 62letý kajakář.

Minulý týden proto prezident národního svazu profesionálních průvodců na kánoích a přidružených disciplínách Thomas Pascal varoval vodáky před obtížnějšími podmínkami na řekách. Rekordní sněhové srážky v horském masivu Écrins a na italských hranicích, vydatné deště a pozdní tání ledu způsobily, že řeky v oblasti jsou nebezpečnější než obvykle.

Naposledy zemřel český vodák v cizině letos začátkem května v Rakousku. Při jízdě na kajaku u rakouské obce Weissenbach am Attersee čtyřiapadesátiletý muž při sjezdu řeky na nebezpečném místě vypadl z kajaku a nemohl se dostat z divoké vody. Další vodáci ho nakonec vytáhli na břeh, po převozu do nemocnice ale zemřel.

Nejtragičtější nehoda vodáků z ČR se v posledních letech stala koncem května 2016 na východošvýcarské řece Landquart. Krátce po vyplutí od obce Küblis se tehdy jeden ze dvou raftů s pětičlennou posádkou převrátil, přežili jen dva lidé z jeho posádky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mladý potápěč utonul v lomu na Chrudimsku. Marný boj o jeho život trval desítky minut

Tagy:
policie Francie hory Alpy řeka havárie raft vodák kajakář Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Daniel Drake Guil Briançon