Divadelní svět truchlí. Zemřel herec a spisovatel Žák, točil rozhovory s Belmondem či Maraisem

Ve věku 77 let zemřel v neděli dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Před filmovou kamerou se objevil například ve snímku Obsluhoval jsem anglického krále nebo Doktor od jezera hrochů. Řadu let působil jako moderátor Nedělního rána v Českém rozhlase. V pondělí s odkazem na rodinu zemřelého informovala Jana Fikotová z nakladatelství Albatros, se kterým Žák spolupracoval více než 20 let.

Žák byl autorem mnoha původních autorských titulů, mezi které patří například expresivní román Já, Vincent nebo mozaika příběhů Provence známá i neznámá. Jako přední překladatel z francouzštiny přeložil více než 100 knih a desítky divadelních her.

ČTĚTE DÁLE: Co dělat při bouřce, aby do vás neuhodil blesk? Odborník popsal šest základních pravidel

„Jeho hluboké znalosti francouzské literatury a kultury ho činily nezastupitelným při překladu mnoha významných děl, která by bez jeho úsilí zůstala českým čtenářům nepřístupná. Jeho překladatelská práce byla vždy precizní a citlivá, přičemž dokázal zachovat ducha originálu a zároveň ho přizpůsobit českému čtenáři,“ uvedla Fikotová.

Žák se narodil 9. září 1946 v Praze. Maturoval na Střední ekonomické škole v Praze, poté absolvoval obor herectví na Divadelní akademii múzických umění. Řadu let působil v oblastních divadlech v Mostě a v Chebu.

Točil dokumenty o Francii, především o Paříži i o osobnostech země galského kohouta, například cyklus rozhovorů s Jeanem-Paulem Belmondem, Jeanem Maraisem, Annie Girardotovou, Pierrem Richardem a dalšími. V České televizi byl autorem scénářů k dokumentárním cyklům a filmům Francouzská interview, Evropané nebo Pohlednice z Montmartru.

Byl také průvodcem série historických dokumentů o československém letectví Dejte nám křídla. Jeho příspěvky vycházely v řadě časopisů. Stál za scénáři pořadů pro 8. a 9. ročník základních škol a pro střední školy o Karlu Havlíčkovi Borovském a o básníkovi Karlu Hynku Máchovi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otřesné svědectví po smrti Čecha v Bulharsku. Tělo leželo na pláži hodinu, hrály si u něj děti

Tagy:
společnost herec Český rozhlas Divadlo na Vinohradech celebrity hodnoty Praha Jiří Žák Obsluhoval jsem anglického krále Albatros Media umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika hromadné sdělovací prostředky Doktor od jezera hrochů