Přelomová ukrajinská sabotáž: Armáda zveřejnila detaily z operace, jež rozmetala ruské doupě

Ukrajinská rozvědka (SBU) odhalila dosud nezveřejněné detaily diverzní akce v březnu 2022, která krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu značně přispěla k osvobození Kyjevské oblasti. Při útoku totiž bylo rozmetáno velitelství postupujících jednotek okupantů. Podle šéfa organizace Vasyla Malyuka se jednalo o mimořádnou operaci, kdy tajné služby spolupracovaly s dělostřeleckými pluky. Píše o tom agentura Unian.

Podle příspěvku na webových stránkách ukrajinské bezpečnostní služby byly nové podrobnosti zveřejněny v dokumentu „Nepřátelské doupě – Likvidace“, který pochází z cyklu bezpečnostních složek.

K TÉMATU: Svoboda: EU jednou zavře hranice kvůli migraci z Ukrajiny. Zaorálek hájil Orbánovy požadavky

„Jednalo se o první sabotážní akci tohoto druhu, kdy jsme spolupracovali s dělostřeleckými silami,“ vysvětlil Malyuk, podle něhož byla akce úspěšná a spolupráce s Ozbrojenými silami Ukrajiny kvalitní. „Je to jasná demonstrace toho, že společně jsme vytvořili opravdovou sílu, která pomohla oblast osvobodit. Odrazili jsme nepřítele, ten byl nucen ustoupit z našeho území,“ citovala ho agentura Unian.

Služby se zaměřily na logistický uzel ruské armády, kde se shlukovalo vedení a poblíž se nacházelo i shromaždiště vojenské techniky, munice a pohonných hmot. Speciální tým SBU tak společně s artilérií dopravil dělostřelecké baterie do takzvané šedé zóny v blízkosti ruských pozic. V případě odhalení by jejich šance na útěk byly nejspíše mizivé.

„Šlo o skutečně troufalou operaci. Jen pár kilometrů od nepřítele naši muži připravovali vhodné pozice pro útok dělostřelectva,“ poznamenal šéf SBU.

Riskantní útok se podařil a velitelské stanoviště bylo srovnáno se zemí. Operaci provedla rozvědka s 44. dělostřeleckou brigádou „Západ“. Diverzní počin výrazně přispěl k následnému vytlačování ruských okupantů z Kyjevské oblasti, přičemž bezpečnostní služba i nadále pomáhala ukrajinské obraně tím, že podminovávala logistické tepny, ostřelovala mosty či ničila nepřátelskou techniku.

Protiofenziva se vydařila a 2. dubna 2022 již ukrajinské jednotky kontrolovaly celou oblast. Po vyhnání okupantů vojáci postupně rozkrývali stopy rozsáhlých zvěrstev, která ruská armáda páchala na civilistech, například v Buči, kde si řádění vyžádalo na pět stovek obětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry z bojů: Ukrajinci rozmetali konvoj ruských tanků. Zkázu obstaral „chytrý“ raketomet

Tagy:
Ukrajina ruská armáda rozvědka Rusko dělostřelectvo ukrajinská armáda Buča Kyjevská oblast ruská invaze na Ukrajinu velitelství Vasyl Malyuk Ozbrojené síly Ukrajiny