Mučení, znásilňování i masové hroby. Musíme žít dál, říkají lidé rok po řádění Rusů v Buči

Zločiny z Buči nikdy neodpustíme, vzkazuje ukrajinský prezident v den prvního výročí masakru, který spáchali ruští okupanti ve městě nedaleko Kyjeva. Rusové z Buči utekli loni prvního dubna. Ukrajinští vojáci pak našli ulice plné zavražděných civilistů. Okupanti zabili za necelý měsíc na 500 lidí včetně 37 dětí.

Byl 27. únor loňského roku. Rusové vpadli do města, ve kterém žilo na 37 tisíc obyvatel. Měsíc v něm okupanti řádili. Krátce po osvobození se začala objevovat videa a fotografie. Na záběrech byly vidět ulice poseté těly civilistů, z hromadných mělkých hrobů trčely končetiny. Někteří měli svázané ruce, jiné ruští okupanti popravili střelou do zátylku. Rusové je mučili, znásilňovali a neštítili se vztáhnout ruku ani na děti. Některá těla se pak snažili spálit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenského projev rozčílil část rakouských poslanců. Po slovech prezidenta opustili sál

První masový hrob byl objeven minulý rok 2. dubna. Bylo v něm pohřbeno 280 lidí. „Na ukrajinské půdě se odehrává bitva o základy svobodného světa. Určitě zvítězíme. Ruské zlo padne, a to právě zde na Ukrajině, a nebude moci znovu povstat,“ řekl Zelenskyj.

„Když jsme Buču osvobodili, viděli jsme, že ďábel není někde daleko – je na zemi. Světu se odhalila strašná pravda o tom, co se na dočasně okupovaných územích odehrálo,“ napsal v příspěvku prezident Zelenskyj.

Buča se stala symbolem ruských zvěrstev na Ukrajině. „Časem bolest ustoupí a bude zapomenuta, žijete dál. Jsou tu nějaké nové způsoby života, práce, děti, vnoučata, kvůli kterým musíte žít dál,“ uvedla obyvatelka Buči Natalya Plesaová.

Ukrajinský generální prokurátor vyšetřuje na 700 válečných zločinů spáchaných v Buči ruskými agresory. Je z nich podezřelých 118 lidí. Před soudem ale zatím skončili jen čtyři.

Rusko vždy masakr v Buči popíralo a v den jeho výročí podepsal ruský prezident Vladimir Putin dekret o nové mobilizaci. Do zbraně by během jara mělo být povoláno na 150 tisíc Rusů ve věku od 18 do 27 let. Podle ruských médií ale brance údajně válka na Ukrajině nečeká.

Vladimir Putin se ale bude muset smířit s jinou věcí. Severoatlantická aliance (NATO) se definitivně posune k hranici Ruska. Turecký parlament totiž jednomyslně schválil rozšíření o Finsko. To by tak mohlo vstoupit do NATO už příští týden. „Těším se, že také co nejdříve přivítám i Švédsko jako plnohodnotného člena rodiny NATO,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Tagy: