CNN: Osud Ukrajiny visí na vlásku. Miliardy pro Kyjev zůstávají v USA, jednání provázel křik

Politici v americkém Senátu se nadále hádají o podobě národního bezpečnostního balíčku, který má zahrnovat další miliardy dolarů pro Ukrajinu. Podle CNN na sebe senátoři při tajném jednání i křičeli. Část republikánů totiž požaduje útlum pomoci pro Ukrajinu a naopak navýšení rozpočtu pro ostrahu hranice s Mexikem. Takový vývoj ale Kyjev děsí.

Už sedm týdnů se v americkém Kongresu přou o bezpečnostním balíčku, který má mimo jiné zahrnovat pomoc ve výši 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) pro Ukrajinu, 14 miliard dolarů (315 miliard korun) pro Izrael a 7,4 miliardy dolarů (166 miliard korun) pro Tchaj-wan. Napsal o tom web americké CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jednota Ukrajiny se rozpadá. Kličko se pustil do Zelenského, může prý skončit jako Putin

Je to už podruhé, co se miliardy pro Ukrajinu v Kongresu zasekly. První rok a půl války přitom američtí zákonodárci schvalovali peníze pro Kyjev jako na běžícím páse. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje schválení současného balíčku v USA za jednu ze tří hlavních priorit jeho administrativy.

Většina demokratů by mu chtěla vyjít vstříc. Šéf Bílého domu Joe Biden už dříve deklaroval, že Spojené státy budou stát za Ukrajinou „tak dlouho, jak bude potřeba“. V podobném smyslu se vyjádřil i ministr obrany Lloyd Austin, když před dvěma týdny navštívil Kyjev. Jenže je otázka, jestli Bidenova administrativa dokáže svému slibu dostát.

Tlak republikánů na osekání pomoci pro Ukrajinu se totiž stupňuje. A to v době, co situace na frontě uvízla na mrtvém bodě a západní média začínají upozorňovat na drolící se podporu Kyjeva.

Kterou hranici hlídat dřív?

Příslušníkům červených politických barev v Kongresu se nelíbí, že Biden upřednostňuje ochranu ukrajinské hranice před ochranou americké hranice, která čelí bezprecedentnímu migračnímu tlaku.

„Nemohu kontrolovat ruského prezidenta Vladimira Putina. Nemohu kontrolovat, co udělá nebo neudělá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale můžeme kontrolovat naši jižní hranici. Takže kontrolujme věci, které kontrolovat můžeme,“ řekl republikánský senátor Roger Marshall.

Vůdce senátní demokratické většiny Charles Schumer stále doufá, že se podaří protlačit peníze pro Ukrajinu ještě tento rok. Navrhl republikánům, aby vypracovali dodatek ke stávajícímu bezpečnostnímu balíčku, který by už zahrnoval peníze na ochranu jižní hranice. To se ale republikánům nelíbí. Požadují kompletní restrukturalizaci balíčku.

Biden si vyžádal dalších 13,6 miliardy dolarů pro ochranu americké hranice, aby tím vyšel republikánům vstříc. Ani to ale červeným barvám nestačilo. Podle americké CNN během jednání v Senátu docházelo k tvrdým hádkám.

Zoufalá Ukrajina

Frustrace na Ukrajině zjevně roste. Prezident Zelenskyj na poslední chvíli zrušil virtuální projev v Senátu, jehož prostřednictvím chtěl na politiky apelovat, aby se schvalováním ukrajinském pomoci neotáleli. V Kongresu prý nevědí proč.

„Dochází nám peníze a dochází nám i čas,“ pobídl poradce Bílého domu Jake Sullivan senátory k urychlenému řešení krize.

Ukrajinská velvyslankyně ve Spojených státech Oksana Markarovová rovněž vyzvala zákonodárce, aby neopouštěli její zemi. „Poté, co jsme toho tolik získali, nemůžeme to teď ztratit. Všichni se modlíme a doufáme v další podporu amerického lidu,“ řekla pro CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci využívají raketomety Stugna-P

Tagy:
migrace Ukrajina republikáni Joe Biden Demokratická strana USA Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kongres Spojených států amerických