Djokovič se dostal z pekla zpět na výsluní. A vznikla nečekaná bratrská láska s Kyrgiosem

Jaký to kontrast oproti začátku sezony, kdy byl po celosvětově sledovaném sporu s úřady kvůli očkovacímu statusu vyhoštěn z Austrálie. Zažil pravděpodobně ještě těžší období, než když ho vyřadilo zranění. O půl roku později se tenista Novak Djokovič počtvrté v řadě stal šampionem Wimbledonu. A zdá se, že si našel i nového kamaráda. Finálového soka Nicka Kyrgiose, s nímž si dříve, eufemisticky řečeno, nerozuměl.

„Trvalo to pět let, abys o mně řekl něco hezkého,“ vzkázal v nadsázce před finálovým wimbledonským soubojem na sociálních sítích Novak Djokovič Nicku Kyrgiosovi. Mimo virtuální svět si popovídali na tréninku a vsadili se, že vítěz platí večeři.

Ať šla dvojice po čtyřsetové bitvě na travnatém centrkurtu kamkoliv, účet musel uhradit Djokovič. „Jo, tak proto jsi prohrál,“ rýpl si se smíchem srbský tenista do Kyrgiose, když stál u mikrofonu krátce po zisku 21. grandslamové trofeje. Byly to jedny z nejzajímavějších pofinálových rozhovorů za poslední roky. Napřed poražený bouřlivák mluvil s osobitostí jemu vlastní o tom, že vlastně ani neví, jestli se chce ještě jednou dostat do takto pokročilé fáze Wimbledonu, protože je opravdu unavený.

Když ho vystřídal Djokovič kromě narážky na jejich sázku vysekl Australanovi s řecko-malajsijskými kořeny poklonu. Naznačoval, že pro Kyrgiose to nebyla premiéra a zároveň derniéra v přímém grandslamovém souboji o vavřín. A pak se dostal k jejich vztahu, který prožil razantní obrat začátkem tohoto roku. „Ok, teď už je to oficiálně bromance,“ konstatoval šampion. Bromance? Těžko přeložitelné anglické slovo, ale dalo by se říct, že je to něco jako velké kamarádství, až skoro bratrská láska.

Kyrgiosova nečekaná podpora v těžkém období

Zaděláno na ni bylo v momentě, kdy Djokovič prožíval nejhorší chvíle své kariéry. V Melbourne měl v lednu obhajovat triumf z předchozího roku. Jeho výlet do Austrálie skončil fiaskem kvůli tomu, že od pořadatelů prvního grandslamu sezony dostal zdravotní výjimku z povinného očkování na základě prodělání covidu. Ovšem po příletu do Melbourne mu imigrační úředníci onu výjimku nechtěli uznat. Byla mu sebrána víza, zamířil do detenčního hotelu, nicméně vyhrál soud a zdálo se, že bude moct hrát. Jenže nakonec celá kauza stejně skončila vyhoštěním, aniž by rodák z Bělehradu naskočil do jediného zápasu.

Především u Australanů byl Djokovič za psance, který chtěl bezohledně vstoupit do bubliny, kvůli níž běžní lidé značně museli omezit svůj život. Ne ale u všech Australanů. Právě slavný tenisový „protinožec“ Kyrgios v těžkých chvílích nechtěného muže nečekaně podpořil. Opíral se do špatného zacházení ze strany úřadů, které Djokovičovi udělaly z cesty do Melbourne peklo. Nebyl očkovaný, ale řídil se tím, co se dozvěděl od pořadatelů turnaje. A jejich informace říkaly, že přiletět může. Djokovič Kyrgiosovi zprávou děkoval za sympatické vyjádření, příjemce se pak veřejně pochlubil, že se rodí něco jako „bromance“.

Covid tedy dvojici spojil necelé dva roky poté, co ji rozhádal. Djokovič totiž během první vlny uspořádal nešťastný turnaj s názvem Adria Tour. Akce proslula tím, že účastnící se hráči se vzájemně nakazili kvůli nezodpovědnému chování. Na bedra hvězdného organizátora se snášela kritika, a to i ze strany Kyrgiose. „Je to špatný lídr a postrádá pokoru,“ psal tehdy nespokojený hráč směrem k Srbovi. „Co se týče záležitostí mimo kurt, nemám k němu příliš respektu, abych byl upřímný,“ odvětil Djokovič.

Kyrgios se pak začátkem loňského roku snažil vyvrátit názory, že by Djokovič mohl být nejlepším tenistou historie. „Je mi to líto, ale pokud nedokážeš porazit ani mě, nejsi nejlepším hráčem historie,“ narážel na to, že do té doby dvě vzájemná klání vyhrál.

V červenci 2022 je všechno jinak. V neděli na kurtu sice byli soupeři, ale ne nepřátelé. Oba zažili ve Wimbledonu fantastické dva týdny. Kyrgios došel na grandslamu daleko, jako ještě nikdy před tím. A Djokovič si definitivně spravil náladu. Po australské story nemohl hrát ani v USA, na Roland Garros vypadl na jeho poměry brzy – ve čtvrtfinále. Teď je opět na výsluní a válí.

A vzhledem k tomu, že konečně porazil Kyrgiose, může být už i v jeho očích tím nejlepším.

Tagy: