Ponesu si to v sobě do konce života. Djokovič je zpět na místě, kde zažil osobní horor

Minulá cesta Novaka Djokoviče do Austrálie s cílem získat 10. titul na grandslamu v Melbourne skončila naprostým fiaskem. Nyní je jeden z nejlepších tenistů historie opět na místě činu. Zažívá podstatně příjemnější chvíle než na začátku roku 2022, ale stále ho provázejí nepěkné vzpomínky na to, co se odehrávalo kolem 5. ledna.

„Je skvělé být opět v Austrálii,“ pronesl Djokovič po příletu do Adelaide, kde druhý den po začátku nového roku rozehraje turnaj, kterým se naladí na vrchol jeho pobytu u protinožců – grandslam Australian Open.

Začátek roku 2022 zanechal významný šrám na jeho láskyplném vztahu k Austrálii. Tato země totiž před necelými 12 měsíci sympatie srbskému hráči neopětovala. Proti koronaviru neočkovaný Djokovič se vypravil do Melbourne, ovšem hned po příletu narazil. Byl vyslýchán úředníky, dozvěděl se, že neměl nárok na výjimku z vakcinace, byla mu odebrána víza a zamířil do detenčního zařízení.

Deportace visela ve vzduchu, tenista proti ní zkoušel ještě bojovat u soudu. V jednu chvíli se zdálo, že úspěšně. Resumé ale bylo nakonec takové, že Djokovič skutečně musí vzít všechny své věci a stát opustit, aniž by odehrál jediný zápas. Přes Dubaj se vydal do rodného Bělehradu, kde na něj čekalo bouřlivé přivítání. Byl vítán jako hrdina, který zažil nespravedlivé martyrium.

Po tomto hororu – který přerostl v diplomatickou válku – se teď 21násobný grandslamový vítěz vrátil zpět na místo činu. „Na ty události nelze zapomenout. Je to taková ta věc, která se vás drží a zůstane ve vás po zbytek života,“ sdělil na tiskové konferenci.

Přiznal, že cítil frustraci, ale stále má v hlavě zavrtané především příjemné vzpomínky na Austrálii.

„Je to něco, co jsem nikdy předtím nezažil a doufám, že už nikdy nezažiju. To, co se stalo před 12 měsíci, pro mě nějakou dobu bylo těžko stravitelné. Ale nepřebilo to věci, které jsem během své kariéry na tomto místě zažil,“ vykládal 35letý „Djoker“.

Přiletěl tedy pozitivně naladěn a tenisová veřejnost je zvědavá na to, jestli se mu povede na slavném turnaji v Melbourne vybojovat jubilejní 10. titul. Ale australská veřejnost z Djokovičova comebacku zřejmě není většinově nadšená.

Lednový průzkum mezi Australany ukázal, že 70 procent z nich bylo pro deportaci. A proto nebyl listopadový krok nově zvolené labouristické vlády – zrušení zákazu vstupu do země pro Srba na tři další roky – příliš vítaný. Nicméně Djokovič prý zatím na nějakou nevraživost v podání místních podle svých slov nenaráží. „Všichni na mě jsou opravdu milí,“ poznamenal.

Tagy: