Djokovič do USA nesmí. Tisíce neočkovaných migrantů Bidenovi nevadí, diví se republikáni

Nevpuštění tenisty Novaka Djokoviče na turnaj US Open popudilo řadu republikánů. Podle nich se jedná o dvojí metr, když neočkovaný sportovec má od prezidenta Bidena stopku, zatímco do země proudí tisíce ilegálních migrantů z Mexika. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová odmítla, že by migranti „jen tak překračovali hranici“. Výrok Jean-Pierrové ale naštval americkou pohraniční stráž. V rozhovoru pro Fox News její příslušníci prohlásili, že je mluvčí buď „úplně blbá“ nebo „nepokrytě lže“.

„Zamyslete se nad omezeními proti covidu, která byla v posledních letech přijata. Stále jsou platná,“ připomněl ve středu floridský guvernér Ron DeSantis. „Nechtějí vpustit Djokoviče do Spojených států na turnaj US Open, protože nemá očkování. On přitom covid prodělal,“ kroutil nechápavě hlavou republikánský politik. Podle stávajícího nařízení musejí být všichni dospělí cestující do USA plně očkováni.

„Očkování přitom nákaze covidem ani nezabrání. To, co dělají, je naprosto stupidní. V některých našich státech ale najdeme celou řadu bizarností,“ pokračoval. „Necháváte neočkované lidi překračovat naši hranici, ale Djokovičovi nedovolíte, aby se zúčastnil turnaje,“ rozčílil se DeSantis na Bidena.

Pokrytectví, tvrdí republikáni

DeSantis není zdaleka jediným republikánským politikem, kterého politika prezidentovy administrativy rozpálila. „Je ironií, že nevpustíme do USA nejlepšího tenisové hráče světa Djokoviče, protože není vakcinovaný. A na druhou stranu volně vpouštíme do naší země statisíce neočkovaných ilegálních migrantů. Je to pokrytecká politika,“ uvedl před několika dny v rozhovoru pro stanici Fox News senátor Rand Paul.

Podle republikána nelegální migranty Biden a spol. vítají, protože vědí, že je budou Latinoameričané volit. „Demokrati milují ilegální migraci, takže nechtějí měnit naše zákony,“ myslí si Paul. Senátor doufá, že se republikánům podaří volby ovládnout a přijmout legislativu, která volné nelegální migraci učiní přítrž. „Každý, koho na naší hranici chytíme, by měl být okamžitě deportován zpět na druhou stranu. Bez jakéhokoliv dalšího procesu. Jsem pro nulovou toleranci vůči migrantům,“ dodal.

Za pokrytce Bidena označila i republikánská kongresmanka za New York Claudia Tenneyová. „Napsala jsem dopis ministru zahraniční Antony Blinkenovi, v němž jsem ho požádala, aby udělil Djokovičovi i jinému světovému hráči výjimku s odůvodněním národního zájmu,“ svěřila se americké stanici Newsmax.

Kongresmanka je přesvědčená, že si Djokovič zaslouží za svůj postoj k očkování uznání, protože se drží svých principů. „Má právo rozhodovat o svém vlastním zdraví. To, že ho sem nechtějí pustit, je pokrytectví a autoritářství,“ uvedla a dodala, že ona sama letos US Open sledovat nebude.

Je blbá, nebo lže

Údiv vyvolaly také výroky mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrové ze začátku tohoto týdne. Jean-Pierrová odmítla srovnání situací tenisového hráče Djokoviče a ilegálních migrantů. „Jedná se o dvě různé věci,“ řekla. Popřela také tvrzení, že nelegální migranti „jen tak překračují hranici“.

„Jak moc odtržená od reality může být tato administrativa?“ reagoval na slova mluvčí pro Fox News jeden z příslušníků hraniční stráže. „Existují jen dva důvody, proč něco takového řekla. Buď je úplně blbá, anebo zcela nepokrytě lže, a přitom doufá v to, že zbytek Ameriky je natolik padlý na hlavu, že jí to uvěří,“ uvedl další ze stráží. „Zcela ignoruje realitu všech zdokumentovaných záběrů, nebo jen pokračuje ve lžích Mayorkase (amerického ministra vnitřní bezpečnosti, pozn. red.),“ řekl Fox News jiný člen pohraniční stráže.

Americko-mexickou hranici podle údajů americké pohraniční stráže (CBD) nelegálně překročilo v uplynulém roce více než 1,7 milionu migrantů. Přes 80 procent z nich byli ekonomičtí migranti z Mexika, Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu. Další početnou skupinu tvořili povětšinou ekonomičtí migranti z Haiti či z Kuby a Venezuely.

V tomto roce čelí Spojené státy ještě většímu náporu migrantů na jižní hranici s Mexikem než loni. Jen k červenci tohoto roku eviduje americká pohraniční stráž 1,9 milionu ilegálních migrantů z Mexika.

Tagy: