Další přehmat Bidena. Prezident se domáhal ruky politika, kterému ji stiskl chvíli předtím

Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi se nedaří zastavit kolotoč přehmatů, přeřeků a společenských faux pas. Naposledy rozpoutal debaty o jeho duševním zdraví moment, když si chtěl podat ruku s vůdcem demokratické většiny v Senátu Chuckem Schumerem. A to i přesto, že jeho dlaň stiskl tři vteřiny před tím.

Demokrat Schumer, který dlouhé roky velí modrým barvám v americkém Senátu, právě dokončil proslov. Po něm si chtěl, jak to bývá zvykem, podat ruku s ostatními řečníky. Nejprve proto stiskl ruku prezidentovi USA a posléze dalším třem lidem, mezi nimi i předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, která se minulý týden vrátila z Tchaj-wanu.

Jenže Biden, ačkoli si viditelně se Schumerem ruku podal, se začal po necelých třech vteřinách tvářit překvapeně, až pobouřeně. Z jeho výrazu bylo patrné, že je šokovaný, že si s ním Schumer nechce podat ruku. Biden proto dokonce opět nastavil dlaň, aby ji mohl demokratický senátor stisknout.

Schumer ale na rozdíl od prezidenta světové velmoci nezapomněl, že si s Bidenem už ruku podal, a proto bez dalších prodlev znovu předstoupil k mikrofonu. To Bidena už úplně zmátlo, prezident pokrčil nataženou ruku a prohrábl si v zamyšlení bradu.

Je Biden duševně fit?

Celý incident vyvolal poprask na sociálních sítích, kde začali mnozí uživatelé znovu opakovat myšlenku, že Biden není mentálně schopný vykonávat funkci prezidenta. Jeho přešlapy se totiž kupí každým dnem.

V tomto týdnu si totiž prezident prožil ještě další trapné chvíle. V Kentucky se například dostal do křížku se svým sakem, do jehož rukávu nemohl strefit ruku. Nakonec mu musela pomoci manželka Jill, prezidentovi však záhy spadly z hlavy na zem jeho ikonické brýle.

Web prorepublikánské Fox News pak upozornil, že Biden není fit ani po fyzické stránce. Nedávno totiž prodělal covid a nadále se potýká s dlouhodobějšími příznaky. Při úterním proslovu před Bílým domem si musel během řeči několikrát silně odkašlat.

Tagy:
zapomínání paměť prezident Bílý dům Joe Biden Tchaj-wan Kentucky USA Fox News faux pas Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Nancy Pelosi Chuck Schumer