Djokovičovi v Srbsku hrozí vězení za porušení izolace. Dostane exemplární trest?

Srbský tenista Novak Djokovič

Právníci Djokoviče dodali australským úřadům zásadní dokumenty

Novak Djokovič čelí velkému problému. V prosinci absolvoval rozhovor a focení pro francouzský deník L'Équipe, přestože věděl, že je covid pozitivní. Za ignorování izolace v Srbsku může světová tenistová jednička zaplatit pokutu, ale v krajním případě by mohla skončit i ve vězení. Jakožto veřejně známá osoba by z maléru podle místních právníků Djokovič neměl vyjít jen s finanční sankcí. Nejpravděpodobnější variantou jsou veřejně prospěšné práce.

Djokovič ve středu přiznal, že se po pozitivním testu na koronavirus, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Jelikož není očkovaný proti covidu, 34letý tenista dostal výjimku pro svou účast na letošním Australian Open právě na základě prodělaného onemocnění. Australská vláda zvažuje, že světové jedničce odebere víza a nechá ji deportovat.

Právníci v Srbsku místním novinářům řekli, že porušení přísných pravidel izolace v zemi je trestným činem podle článku 248 trestního zákoníku a hrozí za něj pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky. Upozornil na to deník The Guardian. Djokovič jako významná veřejná osobnost by v případě uznání viny mohl dostat exemplární trest. Podle právníků by ale měl mít možnost vyjednat si příkaz obecně prospěšných prací.

V počátečních fázích pandemie bylo několik Srbů, kteří měli pozitivní test, odsouzeno k trestu odnětí svobody až na tři roky za to, že nesplnili povinnou dvoutýdenní izolaci. Aktuálnější tresty bývají zpravidla pokuty přibližně 150 000 dinárů (přes 31 000 korun), připomněl The Guardian.

Zmanipulovaný test?

Podle srbské premiérky Any Brnabičové by měl Djokovič případ vysvětlit. „Pokud jste pozitivní, musíte se izolovat,“ řekla zpravodajskému serveru BBC. Dodala, že pokud došlo k porušení pravidel, bude se muset poradit s „příslušnými orgány“.

Brnabičová dále uvedla, že neví jistě, „kdy vlastně tenista výsledky dostal“. Řekla, že nesouhlasí s jeho odmítavým postojem k očkování. Djokovič je „jedním z velkých srbských šampionů“, dodala s tím, že doufá, že bude moci na turnaji hrát. První grandslam sezony začíná v pondělí.

Server německého magazínu Spiegel ve středu upozornil, že pozitivní test na koronavirus, který umožnil srbskému sportovci přicestovat do Austrálie, může být zmanipulovaný. Při kontrole daného QR kódu se redaktorům nejprve test ukázal jako negativní. Navíc existuje podezření, že test není ze 16. prosince, jak tvrdí Djokovič, ale o deset dnů novější.

Stále mu hrozí vyhoštění

Vítěz 20 grandslamů, který je odpůrcem vakcinace, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open, úřady mu však vízum zamítly. Djokovič kvůli procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u soudu a byl nakonec do země vpuštěn. Stále mu však hrozí vyhoštění, které může nařídit australský ministr pro imigraci Alex Hawke.

Australský vicepremiér Barnaby Joyce prohlásil, že většina Australanů nesouhlasí s tím, aby srbský tenista na turnaji hrál. „Většina z nás si myslela, že když pan Djokovič nebyl dvakrát očkován, bude požádán, aby odjel,“ řekl Joyce dnes televizi Nine Network. „To byl náš názor, ale nebyl to názor soudu,“ vysvětlil.

„Drtivé většině Australanů se nelíbí myšlenka, že někdo, ať už tenista, španělský král nebo anglická královna, sem může dorazit a mít jiná pravidla, než kterými se musí řídit všichni ostatní,“ dodal.

Tagy: