Senátní lídr republikánů McConnell rezignuje. Potýká se s podobnými problémy jako Biden

Dlouholetý lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell ve středu oznámil, že se v listopadu vzdá své funkce. Republikán z Kentucky, který před týdnem oslavil 82. narozeniny, to sdělil svým kolegům. Jeho projev živě přenášela stanice CBS. McConnell řekl, že je čas pro lídry nové generace.

„Sloužit Kentucky v Senátu byla největší čest mého života, vést republikánské kolegy byla nejvyšší pocta,“ řekl předtím, než oznámil, že toto je jeho poslední funkční období. „Čas nelze porazit. Už nejsem ten mladík sedající v zadních lavicích, který doufá, že si kolegové zapamatují jeho jméno. Nastal čas pro novou generaci vůdců,“ citovala McConnella agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Bidenovi láme vaz podpora Izraele. Pár hlasů muslimů může rozhodnout volby, píše CNN

Do senátních lavic McConnell poprvé usedl v roce 1985 a postupně se vypracoval až do nejvyšších pozic. Své spolustraníky v Senátu vedl od roku 2007 a po 17 letech je nejdéle sloužícím politikem v této funkci. Poslední tři roky mají republikáni v této komoře menšinu.

McConnellova pozice v posledních týdnech slábla úměrně rostoucímu vlivu bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa, uvedla CBS.

The Washington Post nedávno psal o rebelii stranických kolegů, dysfunkci a debaklu kvůli neschválenému balíku pomoci pro Ukrajinu a Izrael.

Senátora dlouhodobě provázejí zdravotní problémy, které se projevují i při veřejných vystoupeních. Stalo se tak rovněž na tiskovém brífinku minulý rok v červenci, kdy se během svého projevu na delší dobu odmlčel, nepřítomně hleděl před sebe a potácel se u pultíku. Kvůli podobným potížím často čelí kritice rovněž nynější americký prezident Joe Biden.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střet Bidena a Trumpa je na spadnutí. Oba vyhráli v Michiganu, čelili kritice muslimů za Gazu

Tagy:
CBS Joe Biden Pásmo Gazy Michigan Kentucky Donald Trump Senát Spojených států amerických Mitch McConnell