Strach o lídra republikánů. Bidenův rival „zamrzl“ při projevu, nepřítomně zíral před sebe

Lídra republikánské menšiny v Senátu USA Mitche McConnella provázejí zdravotní problémy, které se projevují i při veřejných vystoupeních. Stalo se tak rovněž při středeční řeči před novináři, kdy se dnes již 81letý zkušený politik na delší dobu odmlčel a nepřítomně hleděl před sebe.

Senátor z Kentucky a lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell „zamrzl“ během promluvy k novinářům. Několik vteřin pouze mlčel, nepřítomně zíral před sebe a potácel se u pultíku.

ČTĚTE TAKÉ: Utužování vztahů? Šojgu přivezl do KLDR dopis z Kremlu, Kim Čong-un mu ukázal výstavu zbraní

Republikánští kolegové ho vzápětí chytili za ruce a odvedli do kanceláře. Některá média začala spekulovat o tom, co za problémem stálo. Portál Advocate napsal, že McConnell působil, jako by jej právě postihla mozková mrtvice. Republikáni z politikova okolí si vyslechli kritiku, že na místo nepřivolali záchranku, neboť senátor zjevně nebyl ve své kůži.

Přesto se McConnell několik minut po incidentu na místo vrátil a projev dokončil. Později se mu podle jeho slov ozval i americký prezident Joe Biden, se kterým se zná desítky let. „Volal mi, aby mě zkontroloval. Řekl jsem mu (k incidentu), že jsem byl zaskočen,“ citoval ho The Hill.

Americká stanice CNN připomněla, že McConnell měl během posledních několika měsíců problémy s udržením rovnováhy hned několikrát, dokonce i upadl. V březnu se tak podle CNN stalo v hotelovém pokoji ve Washingtonu, D.C. Tehdy údajně uklouzl, zlomil si žebro a utrpěl otřes mozku.

Krátce předtím prý ztratil rovnováhu při návštěvě Helsinek, kde se společně s dalšími členy americké delegace setkal s finským prezidentem Saulim Niinistöem. CNN dále píše, že McConnell skončil na zemi také při výstupu z letadla během července.

Bidenovy nemilé okamžiky

Podobné nepříjemnosti zažívá i prezident Biden. Historicky nejstarší americká hlava státu rovněž několikrát upadla před televizními kamerami. Naposledy se to Bidenovi přihodilo začátkem června, když předával diplomy absolventům vojenské akademie pro piloty ve státě Colorado.

Loni zažil Biden bizarní situaci po zakončení projevu na univerzitě v Severní Karolíně. Aktivně nabízel podání ruku, nikdo před ním ale nestál. Státník se zmateně rozhlížel a až poté opustil řečniště. Psali jsme zde.

Tagy:
Joe Biden Severní Karolína Demokratická strana Republikánská strana Kentucky Colorado Helsinky Washington, D.C. Senát Spojených států amerických Sauli Niinistö Mitch McConnell