Boj s inflací? Slavíme den vítězství, těší Fialova poradce. Předpovídá růst reálných mezd

Ekonomové Štěpán Křeček a Vladimír Pikora ve vysílání CNN Prima NEWS

Dnes slavíme den vítězství v boji proti vysoké inflaci, prohlásil poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a ekonom Štěpán Křeček. Český statistický úřad totiž ve čtvrtek oznámil výrazný pokles meziroční inflace na 2,3 procenta. Podle ekonoma Vladimíra Pikory bude ekonomický růst Česka záviset na Německu. Vysvětlil také, proč podle něj není problém, že meziměsíční inflace stoupla.

„Inflace mezi dvěma až třemi procenty je naprosto ideální pro ekonomiku, zejména v této fázi může růst, a přitom domácnosti necítí větší tlak na své peněženky. Je to optimální inflace,“ zhodnotil ekonom Vladimír Pikora. Současnou úroveň meziroční inflace považuje za velký úspěch České národní banky. Český růst spotřebitelských cen je totiž nyní nižší než v eurozóně.

ČTĚTE TAKÉ GLOSU: Zkrocená inflace? Škoda, že nežijeme ve Fialově imaginárním světě plném úspěchů

Podle Křečka nyní Česko udělalo druhý krok k ozdravení tuzemské ekonomiky. „V tom prvním jsme výrazně snížili zadlužování naší země, ve druhém porážíme inflaci, a máme před sebou ještě třetí krok, a to nastartovat naši ekonomiku tak, aby opět rostla životní úroveň,“ řekl premiérův poradce s tím, že „dnes můžeme slavit den vítězství v boji proti vysoké inflaci“.

K TÉMATU: Růst cen meziročně zpomalil na 2,3 procenta

Současná úroveň meziměsíční inflace na 1,5 procenta je podle Pikory zcela normální. V lednu totiž prý většina firem přeceňuje své zboží. Pokud by byla meziměsíční inflace na podobné úrovni i v únoru, už by to podle něj byl důvod k mírným obavám.

„To by znamenalo, že v ekonomice je nezdravý trend. Není to totiž něco, co se každý rok opakuje, ale leden je specifický. Proto se také úroveň inflace v tomto měsíci špatně predikuje,“ vysvětlil Pikora. Podle Křečka by se měl růst spotřebitelských cen stabilizovat, takže meziměsíční inflace by měla být nižší než jedno procento.

Budoucnost závisí na Německu

„Dále se budou navyšovat nominální mzdy zaměstnancům, protože na trhu práce lze pozorovat pnutí, a tentokrát již nominální růst mezd nebude odmazán vysokou inflací. Díky tomu tedy porostou i reálné mzdy, což je klíčové pro to, aby se oživila spotřeba a mohla se nastartovat naše ekonomika,“ sdělil Křeček.

S tím souhlasil i Pikora, varoval nicméně před vývojem v Německu, které je naším nejbližším obchodním partnerem. Našemu západnímu sousedovi se totiž výrazně snižují predikce vývoje pro letošní rok. Důvodem je prý to, že německý průmysl je poměrně slabý, a to kvůli jeho závislosti na energiích.

„Pokud se splní pozitivnější predikce, tak letos Německo poroste o několik desetin procentního bodu, což je v podstatě nic. Obávám se také, že toto negativně ovlivní i českou ekonomiku,“ dodal Pikora. Tuzemské hospodářství proto podle něj bude letos čekat nárůst mezi třemi až pěti desetinami procenta, nevzroste tedy o 1,9 procenta, jak původně odhadovalo ministerstvo financí.

K TÉMATU: Brífink premiéra Petra Fialy (ODS) k vývoji inflace

Tagy: