Stát si vyšší spotřební daní u cigaret zřejmě příliš nepolepší. Kuřáci se zařídili po svém

Stále více Čechů nakupuje cigarety v zahraničí.

Levné cigarety v Polsku

Krabička cigaret letos zdraží o osm korun, do roku 2027 se má zvýšit o dalších patnáct korun. Od února je o deset procent vyšší spotřební daň z tabákových výrobků. Stát ale do rozpočtu nevybere tolik peněz, kolik si ministerstvo financí od zvýšení daně slibovalo. Stále více Čechů nakupuje cigarety v zahraničí, a to především v Polsku, uvedla televize CNN Prima NEWS.

Ekonom Štěpán Křeček se domnívá, že zdražení cigaret pravděpodobně povede k tomu, že kuřáci budou v Polsku nakupovat ještě více. „Což ve finále může snížit výběr daní,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS. „Nakonec z toho stát vybere méně peněz, potom to ministerstvo bude brát a vyhlašovat jako úspěch v boji proti škodlivějším formám spotřeby nikotinu,“ předpověděl daňový analytik Petr Bartoň.

ČTĚTE TAKÉ: Uživatelé se bouří proti dočasnému zákazu HHC: Látka jim pomáhá se zdravotními problémy

Ministerstvo financí prý dává před penězi do státního rozpočtu přednost zdraví. „Spotřební daň na tabákové výrobky především odráží zdravotní hledisko. Má odrazovat lidi vyšší cenou od toho, aby tyto škodlivé látky používali,“ řekla mluvčí rezortu Petra Vodstrčilová pro CNN Prima NEWS. Letošní rozpočet podle ní počítá zhruba s částkou 62 miliard korun. „Už teď ale víme, že toto číslo bude pravděpodobně revidováno v dubnu s novou predikcí,“ dodala.

Polsko je pro kuřáky z Česka doslova ráj. Krabička nejlevnějších cigaret tam vyjde na 80 korun. „Zatímco v Moravskoslezském kraji je každá třetí krabička cigaret zakoupená v Polsku, tak celorepublikově je to každá desátá,“ uvedl Křeček. „Mám to kousek přes hranice, takže si zajedu a ušetřím na krabičce 50 korun,“ potvrdil jeden z kuřáků oslovených CNN Prima NEWS. „Vyplatí se to, beru i mamince,“ souhlasil další.

Vedle nákupů v zahraničí se očekává, že se Češi pravděpodobně přesunou nejen k levnějším variantám, ale i k zdravějším variantám – třeba ke stále oblíbenějšímu zahřívanému tabáku. Právě u něj se očekává nejmenší zdražení. „Je to jeden z cílů daňové politiky, a vlastně jediná možnost, co stát má,“ objasnil Bartoň. „Při přechodu k alternativnímu nikotinovému produktu sice dochází k výpadku v daňovém příjmu, ale méně to škodí zdraví,“ dodal Křeček.

V Česku kouří klasické cigarety téměř čtvrtina lidí. Podle odborníků se jejich počet každým rokem snižuje.

Tagy: