Dnes se objednáte, na zákrok jdete v listopadu. Přerov nemá zubaře, zasahuje radnice

Problém s nedostatkem zubařů se již netýká pouze obcí.

Problém s nedostatkem zubařů se už netýká jen obcí, ale čím dál tím častěji i větších měst. Jako přímo katastrofální hodnotí situaci například obyvatelé Přerova. Zatímco staří stomatologové odcházejí do důchodu, mladí přicházejí jen ojediněle a ti stávající příval pacientů už dlouho nezvládají. Přerovská radnice se proto rozhodla vypsat dotace, aby dentisty nalákala.

Problém v Přerově nemají pouze ti, kteří se sem přistěhují. Stále více zubařů odchází do penze, a tak se ocitají bez svého dentisty i starousedlíci. Své o tom ví například Markéta Sedláková.

„Máme problém najít místo pro manžela, kterému pan doktor půjde do důchodu. Už dva roky se ptám u své zubařky, jestli se neuvolní místo. Stejně tak to zkouším někde jinde, ale zatím není nikde místo,“ přiznala.

Problém ale mají i ti, kteří v Přerově u lékaře registrovaní jsou. Pokud se nyní objednají na zákrok, řada z nich nejspíše přijde na řadu až na podzim. „Jsou zde dlouhé čekací lhůty. Teď mě zubař nedávno vzal mimořádně, protože posledně zákrok nedodělal. Další termín mám ale až v srpnu. Pan doktor je pečlivý, ale je jich zde málo,“ svěřil se pacient Vladislav Hodis.

Sehnat dnes zubaře je nad lidské síly. Zubní lékař Martin Sochůrek má v současné době v kartotéce přes dva tisíce pacientů. „Nejde přibírat další. Nyní objednáváme až na listopad. V práci bychom museli být každý den do půlnoci – a ani to by nestačilo,“ řekl.

Město se proto rozhodlo mladé lékaře motivovat, aby se Přerovu nevyhýbali. „Nabízíme jim dotaci ve výši 200 tisíc korun, kterou mohou využít na otevření ordinace, na vybavení anebo také na zaplacení nájmu,“ přiblížila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Úspěch ale ani tak není zaručen. Ve městě Štíty na Šumpersku před časem radnice zubaři kompletně vybavila ordinaci a poskytla byt. Přesto sem žádný český lékař nechtěl. Nakonec vedení města ke spokojenosti všech našlo specialistu až z Ukrajiny.

Tagy: