V Krnově řeší akutní nedostatek zubařů. Bez péče je každý pátý obyvatel

Dítě u zubaře

Akutní nedostatek zubařů řeší Krnov ve Slezsku

Akutní nedostatek zubařů. S tímto problém se aktuálně snaží vypořádat v Krnově ve Slezsku. Na konci minulého roku tam se svou činností skončili hned čtyři lékaři. Bez zubařské péče tak skončila celá pětina obyvatel města.

Doktor Antonín Chudárek je dlouholetý krnovský soukromý zubař, který se ještě nedávno těšil do důchodu. Navzdory nemoci se rozhodl pomoci odvrátit místní nemocnici hrozící kolaps zubařské péče.

„V této oblasti je obrovský nedostatek zubních lékařů. Budu proto dělat odborný dohled nad mladými lékaři, což si myslím, že je obrovská šance pro obyvatele, kteří budou mít možnost tu zubní péči mít v plnohodnotném směru,“ říká Antonín Chudárek.

Částečná záplata

„Máme zubaře, který je čerstvý důchodce, a kromě toho máme zajištěny dva zahraniční zubaře, kteří tady budou pracovat,“ tvrdí ředitel nemocnice a senátor (ANO) Ladislav Václavec. Při elektronické registraci byla kapacita dvojnásobně překročena během dvou hodin.

„Chceme upřednostnit obyvatele z našeho regionu, pak to bude samozřejmě podle pořadí,“ doplňuje ředitel nemocnice. Jde ale jen o částečnou záplatu, která zajistí péči zhruba dvěma tisícovkám lidí, protože další asi tři tisíce obyvatel města Krnova budou muset hledat náhradu jinde.

„Víme, že počet těch zubařů, který bychom potřebovali, je výrazně vyšší, takže je to dále téma, které pořád není vyřešené,“ připouští starosta Krnova Tomáš Hradil. Navíc přes nejrůznější pobídky od zástupců samospráv, nemocnic i pojišťoven se zubaři do regionů zrovna nehrnou.

Tagy: