Máte problém s nadváhou? Zubař vás kvůli nosnosti křesla může odmítnout ošetřit

Zubař.

Zubaři nechtějí muže ošetřit kvůli obezitě

Pokud vážíte více, než je nosnost zubařského křesla, mohlo by se vám stát, že vás stomatolog nemusí ošetřit. Podle zubních lékařů představuje přetížení zubařského křesla riziko pro pacienta.

Najít zubaře je pro mnoho lidí dlouhodobě tvrdý oříšek. Rudolf Pischek se navíc trápí tím, že ho zubaři kvůli jeho nadměrné hmotnosti nechtějí ošetřit. „Šel jsem na první prohlídku a když jsem odcházel, doktor se mě zeptal, kolik vážím. Tak jsem řekl, že 130 kilo. A on mi povídal, že křeslo má jen do 120 kil, a musel by mě ošetřit vestoje,“ popsal Pischek.

„Jde o to, že máme o pacienta strach. Když děláte jakékoliv vyšetření, musíte s tím křeslem trošku manipulovat. Kdyby se tam cokoliv uvolnilo, nebo kdyby tam cokoliv prasklo, mohlo by se stát, že by si pacient hlavně ublížil,“ vysvětlil zubař Roman Chmelík.

Zubař musí pacienta odmítnout

„Pokud má pacient nadměrnou váhu, tak ho lékař nejenom může, ale musí odmítnout. My jsme měli bohužel i případ, kdy kolega v dobré vůli takového pacienta ošetřil a nejenom, že se křeslo zničilo a nikdo mu to nezaplatil, ale ještě po něm ten pacient chtěl peníze,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Po odmítnutí se pan Pischek obrátil na pojišťovnu, aby získal seznam zubařů, ke kterým by se mohl objednat. Ale ani zde nepochodil. „Paní mi tam dala seznam všech doktorů, se kterými má pojišťovna uzavřenou nějakou smlouvu. Když tam budete volat, tak to buď nevezme, nebo mají všichni plno,“ řekl Pischek.

„Už jsme měli domluvenou speciální síť pracovišť pro tyto pacienty, ale teď to je nějaké zamrzlé,“ doplnil Šmucler.

Přitom speciální vybavení pro obézní pacienty není ve zdravotnictví žádnou novinkou. Například nosítka uzvednou až 400 kilogramů. S větší nosností roste ale i cena vybavení, a to více než dvojnásobně.

Tagy: