Já jsem pan Peskov, do armády nenarukuji. Youtubeři napálili syna Putinova mluvčího

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se svým synem Nikolajem

Je Rusko připravené naverbovat 300 tisíc lidí?

Povedený žert s vážnou tématikou se podařil skupince Rusů z oblíbeného YouTube kanálu. Ti po vyhlášení částečné mobilizace ruským prezidentem Vladimirem Putinem zavolali synovi Putinova mluvčího Dmitrije Peskova. Rozhodným velitelským hlasem mu moderátor show oznámil, že se musí hlásit k narukování. Nikolaj Peskov ale, zdá se, bude chtít výjimku. Odpověděl totiž, že je „Peskov a musí tuto věc řešit jinak, na vyšší úrovni“.

Akci mají na svědomí přispěvatelé YouTube kanálu Popular Politics, kteří jsou podle dostupných informací zároveň napojeni na ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, toho času zavřeného v trestanecké kolonii.

Na videu se moderátor Nikolaj Nizovcev rozhodne volat Nikolaji Peskovovi (32), aby mu oznámil, že se musí do 10:00 následujícího dne hlásit na vojenském komisariátu kvůli narukování do armády. Moderátor mu na úvod říká, aby mu nepokládal telefon „jako minule“. Peskov junior se následně táže, proč je mu voláno a říkáno, aby počkal. „Protože s vámi, Nikolaji Peskove, takto mluvit můžu!“ reaguje důrazně moderátor.

Ten synovi mluvčího ruské hlavy státu následně tvrdí, že mu již přišly povolávací rozkazy, a tudíž se má druhý den hlásit do služby. Značně nervózní Peskov mladší do telefonu reaguje, že na komisariát „určitě nepřijde“.

„Musíte pochopit, že já jsem pan Peskov, a není úplně správně, abych tam byl. Každopádně to budu řešit na jiné úrovni,“ odpovídá ve videu syn mluvčího Kremlu.

Mladý Peskov se následně dušuje, že „pokud bude muset bránit svoji domovinu, tak tak učiní“. „Ale musíte pochopit politické skutečnosti a nuance mojí pozice,“ řekl dále s tím, že půjde až v okamžiku, kdy mu to nařídí sám Putin.

Syn by se zachoval správně, tvrdí Peskov senior

Samotný Dmitrij Peskov na výstřelek ruského kanálu vůči svému synovi již stihl zareagovat. Potvrdil, že jeho syn skutečně byl na druhé straně telefonního hovoru. „Nemám pochybnosti o tom, že by se syn rozhodl správně,“ uvedl mluvčí Kremlu.

Zajímavostí je, že Nikolaj Peskov je podle dostupných informací naprosto jasným kandidátem na odvod. Ve 32 letech je v ideálním věku a navíc vojenské zkušenosti má, v ruské armádě sloužil dva roky. Později pracoval pro ruskou televizi RT.

Částečnou mobilizaci vyhlásil během středy ráno prezident Putin kvůli ztrátám, které Rusové utrpěli při válce na Ukrajině. Ruská hlava státu povolala záložáky a lidi s vojenskou zkušeností. Podle ministra obrany Sergeje Šojgua by mělo narukovat až 300 tisíc lidí.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda invaze mobilizace Dmitrij Peskov Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu