Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Západ chce Rusko zničit, burcoval

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil kvůli ztrátám na Ukrajině částečnou mobilizaci. Pronesl to ve svém předtočeném projevu. Podle jeho slov je mobilizace nutná „pro obranu území Ruska“. Ukrajinské obránce označil několikrát za neonacisty a zároveň slíbil, že Rusko zabezpečí referenda o připojení k federaci v obsazených oblastech Ukrajiny. V rámci částečné mobilizace bude povoláno 300 tisíc rezervistů, uvedl podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Putin oznámil částečnou mobilizaci Rusů tou formou, že zajistí právní status dobrovolníkům na Ukrajině a stejně tak ozbrojencům ze separatistických republik v Doněcku a Luhansku. „Měl by být takový, jako je u profesionální armády. Je důležité se zasadit o zásobování dobrovolníků technikou a dalšími důležitými věcmi,“ pronesla ruská hlava státu.

Ruský prezident ve svém projevu několikrát osočil západní mocnosti a Ukrajinu, že nechtějí usilovat o mírové řešení a naopak cíleně útočí na Rusko. „Vypadá to, že mírová jednání nevyhovovala Západu a Kyjev dostal za úkol nejít touto cestou. Kyjevský režim začal využívat pomoci řady dalších žoldáků a to všechno probíhá pod taktovkou Západu. Byl posílen režim represe po celé Ukrajině. To všechno se začalo dít po ozbrojeném převratu v roce 2014,“ pokračoval dále Putin.

Opakovaně ukrajinské obránce, na které koncem února Rusové zaútočili z několika směrů a vnikli do jejich země, označil za „neonacisty“. Za hlavní cíl „speciální vojenské operace“, jak Rusové s Putinem dodnes válku nazývají, znovu označil „osvobození území Donbasu“. „Luhanská oblast je již téměř vyčištěná od neonacistů,“ řekl ruský prezident v projevu.

Dále prohlásil, že údajně většina Ukrajinců nechce žít „pod těmi neonacisty“, jak pojmenoval vládu v Kyjevě. „Všude viděli ta zvěrstva, která páchají neonacisté. Jsou to stoupenci banderovců a nacistů, kteří zabíjejí lidi, mučí je a zavírají je do vězení,“ uvedl Putin.

Otevřeně přiznal nepřátelství, které aktuálně kvůli válce je mezi jeho Ruskem a Západem. „Cílem Západu je oslabit naši zemi. Otevřeně hovořil o tom, že v roce 1991 se jim podařilo dojít k rozpadu Sovětského svazu. Jiní se snaží ještě více rozdělit naši zemi. Tyto plány jsou dlouhodobě známé. Podporovaly (západní mocnosti, pozn. red.) skupiny mezinárodních teroristů na Kavkaze, vyvolávaly konflikty poblíž našich hranic a v zahraničí rozvíjely rusofobii,“ prohlásil ruský prezident.

300 tisíc nových vojáků

V rámci částečné mobilizace bude povoláno 300 tisíc rezervistů, uvedl podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Šéf resortu obrany podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině, Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5 937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí o řád vyšší ztráty Rusů.

Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle Putina okamžitě.

Putin v projevu obvinil Západ z „jaderného vydírání“. Rusko má ale podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl. Podle Putina je mobilizace „plně adekvátní hrozbám, kterým čelíme“.

Kyjev a západní země dopředu zdůrazňují, že narychlo zorganizované hlasování v oblastech ovládaných ruskou armádou není možné uznat. Referenda se mají od pátku uskutečnit v samozvaných republikách, které proruští separatisté vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti, ale také v Ruskem okupovaných částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti.

Navíc je to právě Rusko, které čelí obviněním z válečných zločinů a vraždění ukrajinských civilistů, včetně žen a dětí. Příkladem za všechny budiž události ve městě Buča zkraje invaze nebo nedávné odhalení masového hrobu u Izjumi. Rusko navíc pravidelně ostřeluje městské civilní oblasti bez vojenských objektů.

Předvídatelný krok?

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak agentuře Reuters řekl, že vyhlášení mobilizace Ruskem bylo předvídatelné a svědčí o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány.

Ostatní výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televizním projevu byly podle něj jen rétorické. „Jejich cílem bylo přenést vinu za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ,“ uvedl Podojlak.

Tagy: