Nerudová oznámila kandidaturu na prezidentku: Zasloužíme si naději na lepší budoucnost

Ekonomka Danuše Nerudová chce být českou prezidentkou.

Danuše Nerudová kandiduje na prezidentku

Počet kandidátů na českého prezidenta se dále rozrůstá. V úterý oznámila úmysl stát se novou hlavou státu ekonomka Danuše Nerudová, o které se v souvislosti s kandidaturou na Hrad dlouho spekulovalo. Své rozhodnutí oznámila v předem natočeném videu. Prezidentské volby v ČR se budou konat na začátku roku 2023.

„Všichni si zasloužíme naději na lepší budoucnost. Jmenuji se Danuše Nerudová a budu kandidovat na funkci prezidentky České republiky,“ prohlásila Nerudová ve svém kandidátním videu.

Známá ekonomka byla do ledna 2022 rektorkou brněnské Mendelovy univerzity. Vystudovala obor Hospodářská politika a správa na Provozně ekonomické fakultě tehdejší Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (PEF MENDELU), kde v roce 2005 získala i doktorát.

Pracovala v Ústavu účetnictví a daní mateřské univerzity i ve vedení fakulty, v letech 2009 až 2014 byla proděkankou a v letech 2014 až 2015 prorektorkou MENDELU. V lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody, v dubnu 2020 společně s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20, snažící se zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.

Kdo další bude kandidovat?

Hlavu státu budou Češi vybírat začátkem příštího roku, mandát současnému prezidentovi Miloši Zemanovi končí 8. března. Jako největší favorité se zmiňují expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili. Celkem se chtějí o prezidentský post ucházet zatím víc než dvě desítky lidí.

Mezi nimi jsou kromě Nerudové třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jakub Olbert, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, šéf odborů Josef Středula nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš.

Tagy:
NATO prezident Brno ekonomika Andrej Babiš Miloš Zeman Danuše Nerudová Mendelova univerzita Pražský hrad prezidentské volby v ČR 2023 Česko kandidatura rektorka Mendelova univerzita v Brně Otevřeme Česko normálnímu životu Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně