Do britského parlamentu kandiduje první AI politik. Chce oslovit mladší voliče

Dystopická budoucnost se začíná stávat realitou. Britský podnikatel Steve Endacott vysílá do voleb svého avatara. Chci využívat technologie k přímému propojení s voliči, uvedl Endacott, který je rozčarován přístupem současných politiků k voličům ve Velké Británii. V obvodu Brighton Pavilion ve volbách do Dolní sněmovny tak figuruje kandidát AI Steve. V případě britského podnikatele nejde o první účast ve volbách. Před dvěma lety se pokoušel dostat do zastupitelstva města Rochdale. Tehdy dostal jen několik stovek hlasů.

Umělá inteligence je trendem posledních dvou let. Na vlně, kterou způsobil rozmach jazykových modelů typu ChatGPT, se snaží svézt jakákoliv firma či produkt. Teď na ni naskakuje i politik. Britských voleb se totiž zúčastní první umělou inteligencí vygenerovaný politik AI Steve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Astronomové očekávají výbuch hvězdy. Událost se opakuje jednou za 80 let

Za hlavní myšlenkou a virtuálním avatarem stojí podnikatel Steve Endacott. Sám sebe označuje za kapitalistu a ve volbách před dvěma lety hájil barvy konzervativců v boji o místo v městském zastupitelstvu v Rochdale. Ve volbách do Dolní sněmovny, které se uskuteční 4. července, ale kandiduje jako nezávislý ve volebním obvodu Brighton Pavilion.

„Zakládám vlastní stranu poté, co mě zklamalo, jak moc jsou ostatní politici mimo kontakt s obyvatelstvem Spojeného království,“ napsal 59letý Brit na sociální síti LinkedIn.

„Mojí snahou je využít technologii k přímému kontaktu s názory svých voličů,“ uvedl.

První zádrhel ale přišel hned v úvodu kampaně. Endacott pro magazín The Independent uvedl, že jeho strana Smarter UK nebyla včas zaregistrována do voleb kvůli technické chybě volební komise. Proto se hlasování zúčastní jako nezávislý kandidát, ale věří, že v budoucnu se k jeho straně přidá více AI botů.

Součástí kampaně je webová stránka, na které AI Steve žádá uživatele, aby se stali členy jeho týmu. Zapojit se mohou jako „tvůrci“, kteří pomohou Endacottovi při tvorbě volebního programu a myšlenek, které by v britském parlamentu hájil.

Dále se uživatelé mohou stát i „validátory“ a ověřovat jednotlivé návrhy. Tito lidé mají být kontrolním mechanismem, aby AI Steve neprosazoval „hloupou politiku“.

Voliči se pak na něho mohou obrátit stisknutím tlačítka na webu. Promluvit si s AI Stevem mohou v jakoukoliv denní dobu a kterýkoliv den v týdnu. Po vyplnění osobních informací se potenciální voliči spojí s naprogramovaným botem.

V kampani sice vystupuje umělou inteligencí poháněný avatar, ale v případě úspěchu se virtuální postava do Westminsterského paláce nedostane. V Dolní sněmovně pak usedne Steve Endacott.

„Hlasovat budu fyzicky já, ale výhradně mě budou řídit voliči prostřednictvím AI Stevea,“ řekl Endacott pro The Independent, který dříve podnikal v cestovním ruchu a nyní se zaobírá umělou inteligencí. Startup Neural Voice, jehož je šéfem, stojí za přípravou celého avatara.

GALERIE: Umělá inteligence vládne světu, na veletrhu Computex byla na každém rohu

Devětapadesátiletého Brita zklamala tradiční politika před dvěma lety. Tehdy mu vedení Konzervativní strany nařídilo, ať kandiduje na radního ve městě Rochdale, v němž ale nikdy neměl šanci zvítězit, informuje The Independent.

Zároveň Endacott viděl, že se strana vůbec neorientuje na mladé voliče. „Nezajímají je sociální sítě, protože mladí nechodí volit do zastupitelstva. Bylo mi jasné, že tito poslanci byli zcela odtrženi od voličů,“ řekl. Proto, aby se přiblížil mladému elektorátu, rozhodl se vsadit na umělou inteligenci.

Endacott tvrdí, že jako poslanec by se věnoval tématům jako je změna klimatu, dále chce zvýšit kapacitu věznic nebo umístit vysílače na popelářská auta, aby bylo možné kontrolovat, jestli plní své úkoly při vyvážení odpadu.

Britský podnikatel považuje zapojení umělé inteligence a naslouchání voličům prostřednictvím AI avatara za znovuobjevení demokracie. Voliči se tak opět mohou spojit se svými poslanci a z pohodlí domova jim sdělit, co chtějí, řekl Endacott.

Zároveň ale přiznává, že záměrně zvolil provokativní název AI Steve, aby upoutal pozornost. „Naším cílem není rozhodovat pomocí počítače,“ sdělil.

Endacott ve volbách do městského zastupitelstva v Rochdale získal před dvěma lety 487 hlasů a ve svém obvodu skončil poslední. Jestli bude slavit úspěch s neobvyklou kampaní, se ukáže až za dva týdny.

Server Euronews upozornil, že Britové už zažili mnoho podobných satirických postav ve volebním klání. Jednou z nejznámějších postav je Lord Buckethead, který se od roku 1987 zúčastnil čtyř britských voleb a vystupoval jako mezigalaktický padouch připomínající Darth Vadera ze Star Wars.

VIDEO: Virtuální kněz odpovídal na dotazy věřících, choval se jako skutečný duchovní

Tagy: