Astronomové očekávají výbuch hvězdy. Událost se opakuje jednou za 80 let

Astronomové očekávají výbuch hvězdy T Coronae Borealis. Ta není za normálních podmínek viditelná, ale po explozi by mohla dosahovat jasu Polárky. Informovala o tom vesmírná agentura NASA s tím, že k výbuchu by mohlo dojít v září.

Letos v létě se profesionální i amatérští astronomové po celém světě zaměří na malé souhvězdí Severní koruna hluboko na noční obloze. V něm by totiž mělo dojít k nově, tedy jevu, při němž v důsledku náhlého spuštění termonukleární reakce hvězdný objekt prudce zvýší svoji jasnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Austrálii našli pradávného ježuropyska. Je to jako objevit novou civilizaci, říká vědec

„Je to událost, která se stane jednou za život. Astronomové budou moci pozorovat vesmírné události, klást si otázky a sbírat vlastní data,“ popsala Rebekah Hounsellová, odborná asistentka specializující se na novy v Goddardově středisku vesmírných letů NASA v Greenbeltu ve státě Maryland.

Takzvaná planoucí hvězda, oficiálně známá jako T Coronae Borealis, se nachází asi tři tisíce světelných let od Země. Systém se skládá z bílého trpaslíka – pozůstatku mrtvé hvězdy o velikosti Země a hmotnosti srovnatelné s hmotností našeho Slunce – a prastarého červeného obra, kterého neúprosná gravitace jeho hladového souseda pomalu zbavuje vodíku. Ten se hromadí na povrchu bílého trpaslíka, což způsobuje nárůst tlaku a tepla. Nakonec vyvolá termonukleární explozi, která je dostatečně velká, aby materiál rozmetala, informuje NASA.

Zdá se, že v případě T Coronae Borealis se tato událost opakuje v průměru každých 80 let. Podle expertů by exploze mohla nastat v září letošního roku. „Existuje několik rekurentních nov s velmi krátkými cykly, ale typicky nejsme často svědky opakovaného vzplanutí během lidského života a zřídkakdy tak relativně blízko naší soustavy,“ podotkla Hounsellová.

Hounsellová zároveň upozornila na rozdíl mezi novou a supernovou. „Supernova je závěrečná titánská exploze, která zničí některé umírající hvězdy,“ řekla Hounsellová. Při nově zůstává trpasličí hvězda neporušená a nahromaděný materiál se v oslepujícím záblesku řítí do vesmíru.

Severní koruna je podkovovitá křivka hvězd západně od souhvězdí Herkula, kterou je ideální pozorovat za jasných nocí. Lze ji identifikovat tak, že najdeme dvě nejjasnější hvězdy na severní polokouli –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Arcturus a Vega –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a sledujeme přímku od jedné k druhé, která pozorovatele oblohy dovede k Herkulovi a Coronae Borealis.

Jak upozornil web astronomy.com, T Coronae Borealis není obvykle viditelná pouhým okem. Když ale dosáhne maximální jasnosti, bude srovnatelná s Polárkou. Takto jasná by měla zůstat několik dní až týden, než opět zmizí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miliarda a půl za let Čecha do vesmíru? Blamáž, vláda zakrývá nesplněné sliby, říká Kubáček

Tagy: