Do Česka dorazily silné bouřky. Na Benešovsku řádila supercela s obrovskými kroupami

Bouře nad Jihlavou

Silné bouřky dorazily ve čtvrtek večer do Česka, zasáhly hlavně severozápad a jih Čech. Na některých místech padaly i třícentimetrové kroupy. Hasiči také museli likvidovat popadané stromy.

Ve čtvrtek večer zasáhly Česko silné bouřky. „Aktuálně se vyskytují relativně silné bouřky ve středních Čechách. Čekejte zejména komplikace v souvislosti s nárazy větru, lokálně se mohou vyskytnout ale i menší kroupy,“ informoval Český hydrometeorologický ústav na svém Facebooku.

Aktuálně se vyskytují relativně silné bouřky ve středních Čechách. Čekejte zejména komplikace v souvislosti s nárazy...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, July 14, 2022

Na Benešovsku se následně objevila supercela. „Vysoké odrazy svědčí možná o větších kroupách a panuje zde i riziko downburstů –⁠ výrazných propadů studeného vzduchu. Další supercela se vyskytuje aktuálně na západ od Plzně. I zde se mohou vyskytovat nebezpečné jevy,“ upřesnili meteorologové.

Lidé hlásili kroupy například na Slapech, na Benešovsku či v Dobřanech a Holýšově u Plzně, kde dosahovaly velikosti až tří centimetrů.

Bouřky dorazily také do Prahy. Hasiči do 20. hodiny zaznamenali šest výjezdů. Šlo převážně o nakloněné stromy a popadané větve.

Bouřky se budou postupně posouvat na Moravu a Slezsko, kde zeslábnou. Výstraha před silnými bouřkami, kterou meteorologové vydali, platí do páteční třetí hodiny ranní. V Jihomoravském kraji také s ohledem na horko a dosavadní sucho platí až do odvolání varování před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

Tagy: