Rusové opět ukázali nesouhlas s Putinem. Do háje s válkou, skandovali na koncertě

Nesouhlas s válkou na Ukrajině vyjádřilo publikum ruské punkové kapely Kis-Kis. Na pátečním koncertě totiž hlasitě skandovalo „Chuj vojně“, což by se dalo volně přeložit jako „Do háje s válkou“. V tomto týdnu to přitom nebylo poprvé, co se umělci anebo posluchači vyjádřili tímto způsobem. Frontman uznávané kapely DDT Jurij Ševčuk během svého vystoupení prohlásil, že „vlast není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat“.

Na sociálních sítích se šíří video, které zachycuje krátký úryvek z vystoupení punkové čtveřice z Petrohradu. Záznam ukazuje, jak stovky, možná tisíce Rusů hlasitě skandují „Chuj vojně“ neboli „Do háje s válkou“.

Z videa není zřejmé, co tomu předcházelo. Zda sál k projevu, za nějž v Rusku hrozí přinejmenším pokuta, vyburcovali sami umělci, jako tomu bylo před pár dny na koncertě v Ufě.

Lídr populární rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se tam totiž dost ostře vyjádřil vůči šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. „Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ prohlásil před publikem hudebník.

Hudebník odmítl vypovídat

Hned po koncertu za ním přišla do zákulisí policie a sepsala s ním protokol o přestupku. Ředitel produkční společnosti Radius Radmir Usajev na sociálních sítích poté uvedl, že policie po koncertu mluvila se zpěvákem asi hodinu a ptala se ho na jeho výroky o „válce a vlasti“.

Ševčuk při výslechu odmítl vypovídat, a to s odvoláním na článek ruské ústavy, který dává právo nevypovídat sám proti sobě, uvedl server BBC na svém ruskojazyčném webu s odkazem na snímek protokolu ze sociálních sítí. Ševčuka teď čeká soud v Petrohradu a hrozí mu pokuta v přepočtu asi 18 900 korun.

Od doby, kdy na Putinův příkaz začala na konci února ruská invaze na Ukrajinu, se úřady v Rusku snaží mezi lidmi potlačit projevy nesouhlasu s touto válkou. Nedlouho po zahájení invaze například Rusko přijalo zákon, který zakazuje výroky vrhající špatné světlo na ruskou armádu.

Tagy:
válka Vladimir Putin koncert Petrohrad sociální síť nesouhlas Rusko publikum vystoupení Ufa Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Jurij Ševčuk skupina Kis-Kis