Šéfka Komise Leyenová dorazila do Litomyšle. Několik desítek lidí jí tleskalo

Do Litomyšle dorazila i Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise.

Do Litomyšle se sjíždí evropští politici

Premiér Petr Fiala (ODS) s ministry a Evropská komise (EK) v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou dorazili do Litomyšle na oficiální zahájení předsednictví v Radě Evropské unie. Česko převzalo v pátek štafetu od Francie. Šéfka EK si vysloužila od desítek lidí potlesk.

Příjezdy české vlády a představitelů Evropské komise doprovodila průtrž mračen, přesto se u zámku sešlo několik desítek lidí. Někteří z nich při příjezdu von der Leyenové tleskali, někdo dal ale najevo i nesouhlas pískáním na píšťalku při příjezdech jednotlivých členů vlády.

„Na místě jsou již všichni státníci. Před malou chvílí na místo přijelo několik autobusů se členy Evropské komise a zřejmě i personálem,“ přiblížil reportér CNN Prima NEWS Matěj Říha. Do Litomyšle nedorazili všichni eurokomisaři, absentují mimo jiné šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.

Redakce mluvila například s eurokomisařkou pro digitální agendu Margrethe Vestagerovou. „Ptali jsme se jí, jakým způsobem se jí spolupracuje s Ivanem Bartošem. Chválila ho a vyjádřila určitý optimismus, že by se mohly v následujících šestí měsících dotáhnou určité body, které Bartoš má na stole. Například jakým způsobem bude možné chránit soukromí na internetu,“ pokračoval Říha.

„Je to symbolické zahájení, symboly jsou důležité. Nad rámec toho budeme jednat s celou řadou členů Evropské komise, což je nejvýznamnější orgán v EU z hlediska denní agendy,“ řekl při příjezdu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Večer se chystá koncert

Aktuálně se členové Evropské komise a vlády fotí, následně je čeká společné jednání. Poté se rozdělí do menších skupin, kde budou vzájemně projednávat agendu, která přísluší jednotlivým ministerstvům a eurokomisařům.

V podvečer se do Litomyšle přesunou také zástupci obou parlamentních komor včetně předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Večer se uskuteční Koncert pro Evropu, na němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert. Ještě předtím zahájí v Klášterních zahradách výstavu Dospěli jsme v EU ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

Tagy: