Bek: Evropa chystá další sankce proti Rusku. Připravujeme se na vypnutí dodávek plynu

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek

Mikuláš Bek o plánech Česka v čele EU

Česko 1. července přebírá žezlo předsednictví Evropské unie. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) přiblížil, co vše bude mít Česko v kompetenci a na co se zaměří především. „Citlivou debatou bude zejména zastavení dodávek plynu z Ruska,“ podotkl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

„Předsednictví nám dává možnost nastolovat témata, ovlivňovat evropskou agendu. Střídání stráží v EU je cestou, jak nás všechny ochránit, aby jedna členská země nezískala nadměrný vliv,“ zdůraznil.

Uvedl také to, jak se bude EU nadále vymezovat proti Rusku po jeho útoku na Ukrajinu. „Určitě se bude jednat o dalších sankcích, byť nevím, jak dlouho. Samozřejmě bude velmi citlivou debatou to, v jaké formě se může v balíčku objevit plyn, respektive zastavení jeho dodávek. Je zřejmé, že část zemí v tom musí být opatrná, včetně Česka. Nechceme způsobit fatální ekonomické potíže sami sobě,“ uvedl.

Debata o těchto tématech bude během českého předsednictví velmi intenzivní. „Určitě se rozšíří okruh osob a firem, které sankce postihnou. Mohou se objevit také nové položky z exportu do Ruska. Debata bude intenzivnější,“ podotkl. Dodávky plynu budou pro nadcházející zimní sezonu klíčové.

Hlavní jsou zásoby na zimu

„Rozhodující je, aby se podařilo naplnit zásobníky plynu dostatečně před zimou a země spolupracovaly při jejich využívání. Různé země mají rozdílnou skladovací kapacitu. Také je nutné spolupracovat při získávání dalších možností, například zpracovávání zkapalněného plynu,“ uvedl ministr.

Dodal, že Česku se nedávno podařilo získat kapacitu v jednom plovoucím terminálu v Nizozemsku. „Probíhají jednání o dalších. To je velmi důležité. Spolupráce mezi evropskými zeměmi je jedinou cestou, jak zajistit plyn pro evropské země, které nemají přístup k moři,“ řekl Bek.

Tagy: