Do Polska vletěl od hranic s Ukrajinou záhadný objekt. Prezident svolal jednání s armádou

Andrzej Duda

Polsko řeší objekt, který vlétl do vzdušného prostoru

Do polského vzdušného prostoru vletěl v pátek ráno ze strany od hranice s Ukrajinou neidentifikovaný objekt. Zaregistrovaly ho radary protivzdušné obrany, jeho signál následně zmizel. Na platformě X to oznámilo operační velitelství polských ozbrojených sil. Prezident svolal na odpoledne jednání s velením armády a ministrem obrany. Polské weby Onet a TVN 24 v této souvislosti připomínají dnešní masivní ruský vzdušný úder na Ukrajinu, který zasáhl také Lvovskou oblast při hranicích s Polskem, mimo jiné členem NATO. Polsko nicméně zatím nehlásí žádný dopad střely na své území. Náčelník tamního generálního štábu Wieslaw Kukula později oznámil, že do prostoru zřejmě vletěla ruská raketa a následně jej opět opustila.

„Operační velitel ozbrojených sil v souladu s platnými postupy mobilizoval dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici,“ uvedlo polské operační velitelství. Další informace neposkytlo. Polská stanice TV Republika nicméně uvedla, že pátrání po objektu se odehrává kolem města Hrubieszów u hranic s Ukrajinou, rádio RMF FM informuje o pátrání v okolí obce Zamość.

ČTĚTE TAKÉ: Města v plamenech, stovka střel a počítání mrtvých. Ukrajina čelí mimořádně tvrdému útoku

Kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy následně na síti X informovala o tom, že hlava státu svolala na 13:00 v úřadu pro národní bezpečnost (BBN) mimořádné jednání s ministrem obrany a vicepremiérem Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, náčelníkem generálního štábu Wieslawem Kukulou a šéfem operačního velitelství ozbrojených sil Maciejem Kliszem.

„Vše nasvědčuje tomu, že do polského vzdušného prostoru letěla ruská raketa. Sledovali jsme ji, opustila prostor. Máme to potvrzeno na národní a spojenecké úrovni,“ řekl náčelník štábu Kukula podle serveru Onet po jednání v úřadu pro národní bezpečnost, které k situaci svolal prezident Andrzej Duda.

Loni v polovině listopadu zabila exploze ve vsi Przewodów u hranic s Ukrajinou dva lidi, poznamenal v této souvislosti server TVN 24. Také tehdy Rusko před tím proti Ukrajině zahájilo masivní vzdušný útok a na polské území dopadla podle polských odborníků střela S-300 využívaná protileteckou obranou, která byla odpálená z ukrajinského území.

Incident tehdy vyvolal obavy, že ruská válka na Ukrajině by se mohla vyhrotit do širšího konfliktu, pokud by šlo o ruský útok na území členského státu NATO. Nicméně Varšava i Severoatlantická aliance daly vzápětí najevo, že se zřejmě jednalo o ukrajinskou střelu, kterou se bránící se země snažila sestřelit ruskou útočící raketu.

Po tragédii v Przewodówě střežily region až do letošního listopadu německé systémy protivzdušné obrany Patriot, podotkl server Onet.

Zbloudilá střela?

Experti oslovení CNN Prima NEWS, že na Polsko s největší pravděpodobností dopadla ruská nebo ukrajinská zbloudilá střela. Nejspíš tak nešlo o řízenou provokaci. „Pokud bychom mluvili o konfliktu, tak bychom museli mluvit o záměrném bombardování Polska. Tady hovoříme o selhání rakety, ať už ukrajinské nebo ruské. Jako v předchozím případě, kdy dopadla do Polska ukrajinská raketa. Je to nepříjemný incident spojený s tím, že se Polsko nachází na pomezí válečné linie,“ komentoval pro CNN Prima NEWS zpravodaj žijící v Rusku Jiří Just.

„Protivzdušná obrana ukázala Polákům, že prostor je chráněný. Je to příliš blízko války a ruské rakety a drony zasahují různá místa na území Ukrajiny. A Polsko je zkrátka první na ráně,“ připojil exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Tagy:
armáda Polsko Varšava NATO Ukrajina Andrzej Duda Rusko vzdušný prostor ruská invaze na Ukrajinu S-300 RMF FM Telewizja Republika Hrubieszów