Ukrajinci mají novou zbraň. Putin se musí bát o svůj klíčový projekt, říká německý exgenerál

Ruský prezident Vladimir Putin

Plukovník komentuje útok na Krymu

Nedávný útok na ruskou výsadkovou loď Novočerkassk kotvící v krymském městě Feodosija je podle německého generála ve výslužbě Erharda Bühlera dokladem nové kvality podpory Západu Ukrajině. K úspěšnému provedení akce byly totiž nutné informace, které dokážou získat jen západní země, uvedl pro Bild.

Podle Bühlera, jehož slova citoval deník Bild, se tak Putin musí strachovat o svůj nejdůležitější projekt: pevninské propojení Krymu s Ruskem. Pokud by Rusové anektovaný poloostrov ztratili, znamenalo by to Putinovu porážku, a to i v případě, že by si udržel pozice na východní Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Krym je Achillova pata Putina. Expert vysvětlil, proč tam Ukrajinci ničí ruské lodě i stíhačky

„Řízená střela musela letět více než 250 kilometrů přes okupované území. K tomu je zapotřebí vědět, kde jsou rozmístěny radary a jednotky protivzdušné obrany. A to není snadné,“ uvedl Bühler.

Citovaný deník konstatuje, že Ukrajinci udeřili na místě, které Rusové dosud považovali za nezasažitelné. Už před několika měsíci dopadly ukrajinské rakety a drony na Sevastopol, čímž přinutily ruské námořnictvo, aby přesunulo svou Černomořskou flotilu do bezpečí 150 kilometrů směrem na východ. V jisté naději, že tam je žádné západní zbraně dodané ukrajinským silám nezasáhnou.

Podle Bildu se dosud předpokládalo, že Ukrajinci dostali jen exportní variantu řízené střely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Ta má na rozdíl od modelu určeného pro NATO jen omezený dosah, maximálně 250 kilometrů. A to je příliš málo na to, aby bylo možné zasáhnout Feodosiju ze vzdušného prostoru kontrolovaném Ukrajinci.

Bühler se domnívá, že ukrajinské síly použily ke zmíněnému útoku právě střelu Storm Shadow, a to model určený pro západní armády. Ten má deklarovaný dosah 560 kilometrů.

Následky úderu jsou podle generála obrovské. „Možnosti bezpečného pohybu (ruské) Černomořské flotily se masivně snížily. Ani Fedosija teď pro Rusy není bezpečným přístavem,“ tvrdí Bühler.

Generál se také domnívá, že Rusové při ukrajinském útoku ztratili nejen zmíněnou loď. „Vzhledem k mnoha následným explozím je jasné, že se na její palubě nacházelo větší množství munice. Víme, že Rusové používají tyto lodě i jako dopravní plavidla,“ dodal Bühler.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zásah ruské lodě Novočerkassk na Krymu

Tagy:
Vladimir Putin invaze Ukrajina Krym Rusko ruská invaze na Ukrajinu Novočerkassk Storm Shadow Erhard Bühler