Do Prahy přiletělo statečné srdce. Čeští státníci vítají Zelenského a na setkání se těší

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přilétá na summit skupiny G7 v Hirošimě (20. 5. 2023).

S kým se Zelenskyj v Praze setká?

Doufám, že je to pravda a statečné srdce přiletí do Prahy. Tak reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS) na tehdy ještě nepotvrzenou zprávu o první návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Česku od začátku ruské agrese na Ukrajině. Z brzkého shledání se těší i předsedové Senátu a Sněmovny: Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Vaše návštěva Prahy potvrzuje silné spojenectví mezi Českem a Ukrajinou,“ napsala Pekarová.

„Doufám, že to je pravda, a to statečné srdce dnes přiletí do Prahy. Jeho návštěva je pro nás ctí a povzbuzením. Bezvýhradně stojím na straně Ukrajiny, jejích dětí, matek a otců trpících v russké válce. Díky hrdinům,“ napsala ve čtvrtek Němcová na svém Twitteru.

Obdobně reagovala také předsedkyně Sněmovny. „Těším se na setkání, pane prezidente. Vaše návštěva Prahy potvrzuje silné spojenectví mezi Českem a Ukrajinou,“ uvedla Pekarová Adamová v reakci na zprávu Zelenského. Že se na schůzi s ukrajinským prezidentem těší, pronesl na svém Twitteru i předseda Senátu Miloš Vystrčil. Obdobně v Česku vítal Zelenského ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Ministr vnitra Vít Rakušan je potěšen tím, že České republika v zahraničně-politických otázkách nelavíruje. „Volodymyr Zelenskyj přiletěl na návštěvu spojenců. Vítejte, pane prezidente. Jsem rád, že v zahraničně-politických otázkách ČR nelavíruje, je spolehlivým partnerem a v rámci EU patří k nejaktivnějším podporovatelům napadené Ukrajiny. Pomoc Ukrajincům je ve strategickém zájmu ČR. Zelenskyj přiletěl jen pár hodin poté, co Rusové bombardovali Lvov, jen 70 kilometrů od hranic EU. Pro útok na civilisty neexistuje omluva, stejně jako pro celou ruskou agresi. Kdo tvrdí, že válka na Ukrajině se nás netýká, vědomě před takovými událostmi zavírá oči. Nebo mysl,“ napsal na svém Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Londýn, Paříž, Washington a teď Praha. Kam Zelenskyj vycestoval od začátku války na Ukrajině?

„Návštěva je velmi významná. Volodymyr Zelenskyj patří mezi světové lídry. Ukázal, že umí vést svou zemi i v takto těžké době. Určitě s českými představiteli bude jednat o vojenské podpoře,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

„Je to důležitý okamžik, který se dal očekávat. Zelenskyj ví, že ČR je jedním z hlavních partnerů Ukrajiny. Jeho návštěva dává před summitem ve Vilniusu smysl. Lze očekávat, že Zelenskyj bude s českými představiteli jednat i o dodávkách zbraní,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jaroslav Bžoch (ANO).

Tagy: