Do skiareálů jen s očkováním nebo testem. V kabinách lidé musí mít respirátor, řekl Vojtěch

Ski Areál Hlubočky

Tisková konference po jednání vlády

Při nákupu skipasů se lidé budou muset podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) prokázat dokladem o bezinfekčnosti na koronavirus. V uzavřených kabinách navíc bude nutná ochrana dýchacích cest. Šéf resortu to oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Mění se i otázka lyžařských areálů a vleků. Bude zavedená povinnost prokazovat se certifikátem o očkování, testu nebo nemoci při nákupu skipasů. A také, když provozovatel vyzve návštěvníky v přepravním prostoru k prokázání se certifikátem, tak i to bude jejich povinnost,“ zdůraznil Vojtěch po jednání vlády.

V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest. „Také bude nutné dodržovat ve vnitřních prostorách pravidla, která platí kdekoliv jinde. Takže lidé musí mít zakryté dýchací cesty a dodržovat rozestupy 1,5 metru,“ podotkl.

Česká vláda stejně jako jiné země podle Vojtěcha přistoupila s blížící se zimní sezonou ke stanovení kontrol na horách. Lidé se budou moct prokázat prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem.

Asociace horských středisek s kontrolou počítala

Asociace horských středisek (AHS) tento týden uvedla, že s kontrolou bezinfekčnosti u návštěvníků lyžařských resortů počítá. S ministerstvy průmyslu a obchodu a resortem zdravotnictví o tom jednala. Střediska mají podle ředitele AHS Libora Knota opatření a manuál k pohybu návštěvníků v prostorách lanovek, vleků nebo půjčoven připraveny už od loňska.

Nejnovější průzkum AHS ukázal, že takové kontrola potvrzení o bezinfekčnosti od návštěvy hor neodradí 56 procent Čechů, 17 procent lidí by ale lyžovat nejelo.

Tagy: