V Nizozemsku otevřeli lodní terminál na LNG. Česku pokryje třetinu roční spotřeby plynu

První loď se zkapalněným zemním plynem (LNG) dorazí do nově otevřeného terminálu v Nizozemsku ze Spojených států, řekl ve čtvrtek v přístavu Eemshaven při slavnostním zahájení provozu český premiér Petr Fiala (ODS). Česko si prostřednictvím ČEZ pronajalo zhruba třetinu kapacity, pokryje tak až třetinu roční spotřeby plynu České republiky.

Terminál na LNG patří společnosti Gasunie, která je mimo jiné provozovatelem nizozemské plynárenské soustavy. Její šéf Han Fennema ve čtvrtek ve svém vystoupení připomněl, že vybudovat terminál trvalo půl roku, jednat se o něm začalo v březnu. Rychlost, s jakou terminál vznikl, označil za výjimečnou.

Kdy dorazí loď s LNG pro Česko?

První loď s LNG pro Českou republiku dorazí z USA do Nizozemska 19. září. Do konce roku přijede celkem osm lodí s plynem, uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Každé z osmi plavidel, která v přístavu zakotví do konce roku, má podle Beneše přivézt 100 milionů metrů krychlových plynu. Česko má v terminálu pronajaté tři miliardy metrů krychlových, potřeba tak bude celkem 30 tankerů. Roční spotřeba v tuzemsku přitom loni přesáhla devět miliard metrů krychlových.

Beneš sdělil, že ČEZ má kromě první lodi smluvně zajištěno už také druhé plavidlo, které dodá společnost Shell. Každou dodávku plynu kupuje ČEZ za spotové, tedy okamžité tržní ceny, za každou dodávku tak zaplatí jinou sumu. Samotný pronájem terminálu vyjde na vyšší desítky milionů eur ročně, přesná cena je neveřejná.

Česko jedná o dalších terminálech

„Ještě na jaře České republice hrozilo, že bude mít nedostatek plynu. Naše závislost na Rusku a to, co se ve v Evropě děje, ohrožuje energetickou bezpečnost České republiky,“ řekl novinářům Fiala. Vláda podle něj udělala řadu kroků, aby energetickou bezpečnost země zabezpečila. Připomněl například nákup plynu do státních hmotných rezerv za 8,5 miliardy korun nebo motivaci obchodníků k naplnění zásobníků plynu v ČR, které jsou nyní podle Fialy plné z 84 procent. Důležitým krokem je dle něj ale právě také otevření LNG terminálu.

Tanker s plynem dorazil k terminálu v nizozemském přístavu už ve čtvrtek přes den. Podle zástupců ČEZ ale přivezl pouze technickou zásobu plynu, která má zajistit plnou funkčnost terminálu. Nešlo tak o první dodávku plynu pro koncové zákazníky, s ní další loď z USA teprve připluje.

Plovoucí terminál představují dvě spojené lodě, jeho součástí je například jednotka zpětného zplynování. Premiér Fiala dodal, že Česko jedná o účasti v terminálech na LNG v Německu a Polsku. Jedná se o nově vznikající terminály nebo rozšiřování současných. Další možnosti jsou také v Nizozemsku. Ve čtvrtek otevřený terminál si ČR pronajala na pět let.

Kapacita na přepravu plynu do Česka existuje

Terminál se nachází u ústí řeky Emže do Severního moře v nizozemské provincii Groningen. Celková zplynovací kapacita terminálu je osm miliard metrů krychlových plynu za rok. Každý z uživatelů terminálu má dle předem dohodnutého kalendáře stanovené sloty, kdy má výlučné právo na jeho využití. Kapacita v terminálu je nakoupena na pět let od září 2022 do září 2027.

Pro případnou přepravu plynu zajistil ČEZ dostatečné přepravní kapacity z Nizozemska přes Německo do ČR. Tyto kapacity se zajišťují v řadě aukcí na jednotlivých hranicích. V tomto případě jsou zajištěné v dostatečné míře, jak na nizozemsko-německé hranici, tak na německo-české hranici.

První konkrétní náklad plynu pro ČEZ pochází od firmy Cheniere z USA, odkud loď pluje 25 až 35 dní. V současnosti ČEZ jedná se zhruba deseti firmami, které jsou přímo výrobci LNG nebo významní obchodníci s ním. Do konce roku má ČEZ v terminálu podle smluvních podmínek vyhrazeno celkem osm takzvaných slotů, tedy do konce roku přijede osm lodí s LNG určeným pro Česko. Pro současné potřeby Česka a zabezpečení dodávek na letošní zimu jsou vhodné zejména krátkodobé kontrakty, které jsou dostatečně flexibilní.

Tagy: