Včelí roj se uhnízdil v autě muže, který šel na nákup. Pomohl odborný zásah hasiče

Zašel si na nákup, ale když se za deset minut vrátil a nasedl do auta, zjistil, že se mu na zadním sedadle mezitím uhnízdil včelí roj. Muž okamžitě zavolal hasiče. Jeden z nich byl naštěstí amatérským včelařem, který včely odborně z vozu dostal a nikomu se tak nic vážného nestalo. Žihadlo dostal jen jeden z členů ochranky supermarketu. O neobvyklé události z amerického Nového Mexika informovala americká CNN.

„Majitel auta se vrátil z nákupu, položil potraviny do vozidla a chtěl vyjet z parkoviště u supermarketu Albertsons. Vtom si všiml včelího roje na zadním sedadle,“ napsali poslední březnovou neděli na Facebooku hasiči z Las Cruces, druhého největšího města amerického Nového Mexika. O příběhu následně informovala americká CNN. Včelí roj dovnitř pronikl staženým okénkem, upřesnil The New York Times.

Bee Swarm that Invaded Parked Car is Safely Relocated by Off-duty Firefighter An off-duty Las Cruces firefighter used...

Posted by Las Cruces Fire Department on Monday, March 29, 2021

Na místo se zásahovou jednotkou naštěstí dorazil i hasič Jesse Johnson, který se ve volných chvílích věnuje včelaření a hned věděl, jak má hmyz z vozu odstranit, aniž by musel včely zahubit. „Udělám všechno pro to, abych zabránil tomu, aby někdo zabíjel včely,“ uvedl. Jeho kolegové tak po příjezdu zajistili bezprostřední okolí a Johnson s maskou a v ochranném oděvu včely s pomocí úlu a citronového oleje přemístil do svého auta. Roj nakonec skončil na pozemku hasiče mimo město.

Patnáct tisíc včel na zadním sedadle

Hasiči na místě zasahovali téměř dvě hodiny. „Je možné, že kromě zaměstnance ochranky dostal žihadlo také někdo z kolemjdoucích, ale žádná závažná zranění nikdo nenahlásil,“ potvrdili hasiči v příspěvku na sociálních sítích. Zasahující sbor v čele s Johnsonem odhadl, že do zaparkovaného auta vniklo až patnáct tisíc včel.

Na hlášení ohledně různých problémů se včelím rojem prý hasiči ve většině případů nereagují. „V tomto případě však roj představoval nebezpečí v místě s relativně velkým pohybem lidí. Rozhodli jsme se, že nejlepší bude zasáhnout a včely co nejrychleji přemístit,“ dodali hasiči ze stotisícového Las Cruces.

Tagy: