Ukrajinský armageddon: Není pitná voda, pole zaplavily chemikálie. Pomoc dorazila až po týdnu

Do zatopené vesnice na Ukrajině dorazila pomoc až po týdnu.

Ukrajina bez pitné vody

Záplava ze zničené Kachovské přehrady zatopila ve vesnici Veselij Kut všechny domy. První pomoc pro 28 zdejších obyvatel dorazila po rozbité cestě plné výmolů až po týdnu. Bídnou situaci na Ukrajině podtrhuje fakt, že přístup k pitné vody nemá odhadem 700 tisíc lidí.

Obyvatelka vesnice Veselij Kut Julia ukazuje reporérovi CNN Prima NEWS Patriku Kaizrovi dům své zesnulé sestry. Zničila ho ruská bomba a sestra při útoku zemřela. „Rozervalo ji to na kousky. Polovina hlavy byla tady, polovina tamhle. Vzala jsem černý pytel a sbírala ty kousky, abych ji mohla pohřbít,“ popsala Julia.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské vesnice jsou pod vodou a odříznuté od světa. Dobrovolníci zachraňují, co se dá

Jen co se po osvobození trochu vzpamatovali, musí místní obyvatelé prožívat další pohromu. Pole, kde měli zaseto, zalila voda plná chemikálií. Domy, kde bydleli, jsou mokré, zapáchají a rozpadají se. Ve vesnici, kde není vodovod, je navíc zničena většina studní.

„Ještě než se zvedla hladina a přelila se do studny, stihl jsem nabrat čistou, normální vodu. Ale teď už to nejde,“ uvedl místní obyvatel Saša. „Nedostatek vody je enormní. Bez přístupu k pitné je celkem na 700 tisíc lidí,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Poprvé od chvíle, kdy okupanti vyhodili Kachovskou přehradu do povětří, dorazila do vesnice Veselij Kut alespoň nějaká pomoc. Oblečení, potraviny, cukr, instantní polévky, ale hlavně čistá voda. „Cítím strašnou bolest, je těžké se na to dívat. Nemají elektřinu, vodu ani jídlo. Vůbec nechápu, jak takhle mohou žít. Nedokážu si představit, jak to všechno opraví,“ řekl dobrovolník ukrajinské armády Dmitrij.

Pomoc je ale rychle rozebraná, Jedna z místních babiček si nese dvě tašky věcí, které jí možná na pár dní pomohou. Jiní štáb CNN Prima NEWS objímají, protože doufají, že se o jejich utrpení někdo dozví.

Tagy: