Ukrajinské vesnice jsou pod vodou a odříznuté od světa. Dobrovolníci zachraňují, co se dá

Psi jsou vystresovaní a bojí se.

Válka na Ukrajině 10. 6. 2023

Situace po protržení přehrady Kachovka na Ukrajině je vážná. Některé vesnice jsou zcela odříznuty od světa a jinak než na loďkách a člunech se do nich záchrana nedostane. Lidem, kteří v nich zůstali, vozí dobrovolníci zásoby a snaží se zachránit například i vyděšené psy uvězněné na střechách. Na místě je i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla v úterý ráno a voda z ní od té doby zatopila rozsáhlé oblasti na dolním toku Dněpru. Tisíce lidí kvůli zničení přehrady přišly o domovy a desetitisíce jsou bez dodávek pitné vody. Záplavy zničily zemědělské plodiny, vyplavily miny a způsobily rozsáhlé škody na životním prostředí.

Voda z Kachovky zvedla i hladiny přítoků Dněpru v Chersonské oblasti, například řeky Inhulec, kde natáčel i štáb CNN Prima NEWS. Zaznamenal, jak na jejím břehu pod vesnicí Snihurivka několik dobrovolníků a vojáků nakládá pomoc pro lidi, kteří zůstali odříznutí od světa. Řeka se rozlila a v jejím korytu vzniklo několik ostrovů. Ten nejbližší byl od štábu vzdálený tři kilometry a zůstalo na něm na 100 lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Zoufalá situace v Chersonu. Lidé se snaží uprchnout, Rusko bombarduje i evakuační místa

Sem, na rozdíl například od Chersonu, ale není upřena pozornost světa. Dobrovolníci na malých člunech zásobují lidi na ostrově, občas z něj někoho přivezou. Není čas se zastavit, nakrmit tolik lidí jen s malými čluny není jen tak. „Místo na lodi nezískáme jen tak. Stovky lidí potřebují vodu a jídlo a zabíral bych prostor pro tolik potřebnou pomoc. Pomáhám několik hodin nosit věci do člunů,“ popisuje situaci na místě reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Až pak může nasednout a vydat se s muži za těmi, které voda připravila o všechno.

Štáb vyplul na jeden z ostrovů, kde ve třech vesnicích zůstalo uvězněných zhruba 300 lidí. Podle údajů ukrajinské armády jich na celém toku Inhulce může být až deset tisíc. „Musíme plout prostředkem. Nemůžeme po zatopené silnici, protože tam jsou miny. Sice to už pět měsíců čistí, ale stále je jich tam moc,“ říká Ruslan z Vasylivky.

Vasylivka měla asi 100 obyvatel. Všichni do jednoho teď mají domy pod vodou. „Míříme ke břehu a z daleka vidíme Julii. Žluté tričko, tepláky a bílý šátek. To je všechno, co jí zbylo,“ popisuje Kaizr. „Devět měsíců nás bombardovali. Stříleli po nás a teď tohleto. A kdo nám teď pomůže,“ pláče žena.

Záchrana zvířat není jednoduchá

Dobrovolníci proplouvají vesnicí, mlčí a pozorně poslouchají, jestli nezaslechnou neobvyklé zvuky. Na hladině plavou mrtvé ryby. Z aut v garážích vytéká olej a benzín a na střeše kurníku sedí dva psi. Musí tam být opuštění už celé čtyři dny. „Pojmenoval jsem je Čort a Skvrnka,“ říká reportér. Dobrovolníkům se je daří dostat do bezpečí. „Dostaneme je na břeh. A tam se o ně lidi postarají,“ radují se zachránci.

Na střeše sousedního domu sedí bílý pes, Míša. Ruslan leze na střechu a chvilku to vypadá, že se Míša dostane dolů. Je vidět, že by chtěl. Ale je vystresovaný a plný strachu. Nakonec to Ruslan vzdá. „Míšův příběh zatím nekončí šťastně. Ale další den se Ruslan se Sašou k domu vrátí a zkusí ho znovu zachránit. Snad se jim to povede,“ dodává Kaizr.

Tagy: