Do zoo po setmění? V Jihlavě ano. Neobvyklé zážitky z noční prohlídky však nejsou pro každého

Nudí vás návštěva zoo mezi davy návštěvníků? Co zkusit úplně jinou atmosféru, a to po setmění. Když je totiž tma jako v pytli, probouzí se zvířata, která přes den neuvidíte. S čelovkou jsme probádali jihlavskou zoo, která je unikátní tím, že tu na malé ploše najdeme přes 200 druhů exotických zvířat.

Co dělají zvířecí obyvatelé, když z areálu zoo odejde poslední návštěvník? Možná si řeknete, že konečně odpočívají a spí. Rozhodně to ale neplatí pro všechny. „My tyhle prohlídky děláme hlavně pro hlubší zájemce. Snažíme se je provést po zvířatech, která přes den moc vidět nejsou, a ukázat jim je aktivní a zároveň jim o nich říct nějaké zajímavosti,“ vysvětluje hlavní smysl prohlídek zoo po setmění Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava.

Noční život v zoo

Poutavý výklad začal u expozice, ve které bydlí vzácná velemyš obláčková, která vypadala, jako by si pro nás připravila taneční vystoupení. „Je to myšovitý hlodavec. Velikost u dospělých zvířat je kolem dvou kilogramů,“ vykládá ředitel před kamerou pořadu Prima Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Krmení rejnoků z dlaně nebo sloní mládě. Zlínská zoo chce nalákat i na možnost přespání

Zoologická zahrada má po setmění rozhodně zvláštní atmosféru. Kulisou v pozadí je osvětlená Jihlava. Na takové noční procházce se zoologem člověk zjistí spoustu zajímavostí a pikantností z říše zvířat. Například jak dlouho spí žirafa. „Žirafy opravdu málo spí. A obecně ta zvířata, která jsou jako lovená kořist, toho naspí strašně málo. Protože tvrdý spánek znamená zpravidla konec,“ říká průvodce a ředitel v jednom a vede skupinku návštěvníků k další zastávce, tentokrát u poletuch slovanských.

Tropický pavilon v noci není pro každého

Zatímco hyeny divákům daly košem, jiná zvířata se před návštěvou v neobvyklém čase promenádovala. Pozdravit se tu dá s lenochodem, tapírem nebo obyvateli tropického pavilonu. „Když se krokodýli pohybují po tmě, splývají ve vodě. Roztáhnou packy na stranu a používají hmatově dva prsty,“ vysvětluje Jan Vašák. A dodává, že tropický pavilon nezvládne projít každý. „V tomhle baráku občas někdo nechce přejít přes anakondy. Takže už jsem tady měl případ, že paní to obešla a sešli jsme se na druhé straně baráku.“

Za podobným dobrodružstvím se ale nedá vydat každý den, prohlídky po setmění pořádá zoo jednou za měsíc, stačí se jen dopředu objednat.

Tagy: