Guru Jára už do vězení nepůjde. Trest za znásilnění žen si dostatečně odpykal, rozhodl soud

Jaroslav Dobeš alias guru Jára znovu do vězení nepůjde, rozhodl ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci. Potvrdil tak dřívější rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Svůj trest za znásilnění sedmi žen si podle soudu dostatečně odpykal ve filipínské vazbě, kde strávil přes osm let, píše iROZHLAS. Soud se měl opírat o dokumenty zaslané z Filipín.

Vrchní soud v Olomouci jednal o případu Dobeše minulý týden. Konečné rozhodnutí potvrdilo již dřívější verdikt Krajského soudu v Brně – Guru Jára do vězení nepůjde. Doba strávená ve filipínské imigrační vazbě se započítala do doby trestu, který si měl odpykat. To samé platí také pro Dobešovu spolupracovnici Barboru Pláškovou, rovněž odsouzenou za znásilnění, informuje iROZHLAS s odkazem na portál InfoSoud.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda kvůli článkům. Politik ubodal novináře, od soudu v Nevadě dostal doživotí

„Způsob rozhodnutí a ani jeho odůvodnění nemohu sdělit, neboť rozhodováno bylo v neveřejném zasedání, tedy bez přítomnosti účastníků řízení. Do doby vyhotovení předmětného rozhodnutí a zejména jeho doručení všem účastníkům řízení nemohu sdělit podrobnější informace,“ uvedl pro iROZHLAS mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Soudní tahanice okolo případu Dobeše a Pláškové se táhnou již od roku 2014. Tehdy byli odsouzeni k deseti, resp. devíti a půl letům odnětí svobody za znásilnění, kterých se podle pravomocného verdiktu dopustili mezi lety 2004 a 2007. Činů se měl na svých obětech guru Jára dopustit během rituálu „odháčkování“. Tyto háčky, které měly v ženách zanechat jejich bývalí partneři, odstraňoval pomocí sexu na konci rituálu, píše iDnes. Plášková mu měla pomáhat tím, že přivedla oběti do stavu, kdy se nebyly schopné bránit.

Ještě před vynesením rozsudku uprchla dvojice na Filipíny, kde byla o rok později zadržena tamními složkami. V deportační vazbě strávili osm let a čtyři měsíce. Odvolávací soud v nepřítomnosti obviněné dvojice případ přezkoumal a v roce 2018 snížil Dobešovi trest na pět a půl roku a Pláškové na pět let.

Zpátky do Česka se je podařilo převézt až v srpnu loňského roku. Soud čekal na dokumenty z filipínské strany, z jakého důvodu byla dvojice v zemi držena. „Podle rozhodnutí vrchního soudu není vyloučeno možné započítání pobytu v imigračním zařízení do trestu, který byl odsouzenému uložen, a proto soud nyní nebude nařizovat výkon trestu,“ sdělila již dříve webu iROZHLAS předsedkyně soudního senátu Iveta Šperlichová.

To se nakonec skutečně potvrdilo po zaslání dokumentů z filipínské strany. Soud na jejich základě došel k závěru, že byla dvojice držena především kvůli probíhajícímu trestnímu řízení v Česku. „Podstatným důvodem pro omezení osobní svobody Jaroslava Dobeše byla skutečnost, že filipínská strana byla informovaná v roce 2015 Velvyslanectvím České republiky v Manile o probíhajícím trestním řízení v České republice pro trestné činy znásilnění,“ cituje iROZHLAS rozhodnutí, jehož klíčové pasáže poskytl Dobešův advokát Athanassios Pantazopoulos.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo byl Guru Jára? Na svých seminářích sliboval odháčkování, ve skutečnosti šlo o znásilnění

Tagy:
vězení soud věznice napadení soudní proces soudnictví trestná činnost Jaroslav Dobeš rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost sexuální trestné činy