Rusové situaci u Bachmutu nezvládají. Ukazuje to jejich styl boje, popisuje ukrajinský velitel

Boje u Bachmutu se proměnily. Zatímco dříve byl charakter střetů pěchotní, v poslední době nepřátelská strana používá hodně tanků. Řekl to ukrajinský velitel průzkumné jednotky Terra Nikolaj Volochov. Podle něj je to pro Ukrajince dobré znamení. „Ukazuje se, že se Rusům nedaří a musejí vytahovat své rezervy,“ vysvětlil.

„Charakter střetů je hodně pěchotní. V poslední době však naše strana i nepřátelská používá hodně tanků. Jestliže dříve byla jen pěchota, tak nyní Rusové aktivně předvádějí svou techniku. Pro nás je to dobré znamení, protože to ukazuje, že se jim nedaří a musejí vytahovat své rezervy,“ sdělil Volochov podle tiskové agentury GUR.

Věří, že pokud se bude Ukrajincům i nadále dařit, město bude osvobozeno. „Za poslední měsíc jsme v Bachmutském sektoru dosáhli stálého postupu vpřed. Osvobozujeme ukrajinskou zemi od nepřítele a získáváme zpět to, co bylo ztraceno. Začínáme vstupovat na území, která jsme od počátku neměli pod kontrolou,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok na jaderné zařízení v Záporoží? Propaganda jedné či druhé strany, popsali napětí experti

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina město na východě Ukrajiny dobyla v květnu po deseti měsících bojů. Od té doby se ruská armáda v oblasti dostala pod intenzivní tlak ukrajinských jednotek.

O situaci v okolí Bachmutu informoval před několika dny také americký Institut pro studium války (ISW). Podle tamních analytiků „boje v místech zesílily a situace eskalovala“. ISW s odkazem na ukrajinský generální štáb a ruské vojenské zpravodaje tvrdí, že boje probíhají téměř na všech křídlech.

Rusko ve středu oznámilo, že jeho vojáci zasáhli tři pozice ukrajinské armády poblíž Bachmutu. Nejasné informace zaznívají ohledně jihozápadně položené vesnice Kliščijivka. Ukrajinci tvrdí, že v této oblasti dosáhli „částečného úspěchu“.

Nepřítel se zoufale chytá pozic a opěrných bodů

Podle některých zdrojů se Rusové z vesnice stáhli, ruské ministerstvo obrany to ale na svém každodenním briefingu nekomentovalo a nejmenovaný představitel ruské okupační správy na východě Ukrajiny to popřel. Ruská tisková agentura RIA Novosti v této souvislosti naopak s odvoláním na armádní zdroje napsala, že ruské síly v oblasti úspěšně odrazily ukrajinský útok.

O nových intenzivních bojích u Bachmutu hovořil v posledních dnech i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. „Nepřítel se zoufale chytá pozic a opěrných bodů, které ve své době zaujali vagnerovci,“ okomentoval v úterý situaci u Bachmutu Syrskyj. Vagnerovci byli u Bachmutu na ruské straně hlavní hybnou silou. Když v květnu ohlásili dobytí města, stáhli se z něj.

Tagy:
válka tanky Ukrajina Rusko boje ruská invaze na Ukrajinu Bachmut