Útok na jaderné zařízení v Záporoží? Propaganda jedné či druhé strany, popsali napětí experti

Areál elektrárny Záporoží hlídá zhruba 500 ruských vojáků. (1. 5. 2022)

Zrno o situaci v Záporožské jaderné elektrárně

Možný útok na jadernou elektrárnu v Záporoží? Zatím to vypadá jako propaganda jedné či druhé strany, situace se nezdá být kritickou. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl novinář žijící v Moskvě Jiří Just. Na elektrárnu podle ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského Rusové umístili předměty, které vypadají jako výbušniny. Kreml naopak Ukrajinu obviňuje, že se na zařízení chystá zaútočit sama. Jak se situace doopravdy má, ví podle zahraničního redaktora CNN Prima NEWS Matyáše Zrna pouze ruský prezident Vladimir Putin. Nenaskakujme na informační válku, uklidňuje vedle toho předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ukrajinský generální štáb již v úterý varoval, že by výbušná zařízení, údajně umístěná na střechu dvou bloků Záporožské jaderné elektrárny, mohla být odpálena za účelem vyvolání dojmu, že na elektrárnu útočí Ukrajina. „Zatím to vypadá spíše jako propaganda jedné či druhé strany. Situace nevypadá tak kriticky, jak se může zdát z médií,“ řekl ve vysílání Just s tím, že v Rusku tamní média obyvatele varují před ukrajinskou agresí. „To, co my čteme v západních a ukrajinských médiích, Rusové postavili úplně na hlavu,“ doplnil.

Rusové se budou podle Zrna snažit této situace využít ke tlaku na západoevropské státy. „Psychologická válka je to určitě, protože to je něco, o čem se mluví na celém světě. Jaderné katastrofy se děsí spousta lidí hlavně v západní Evropě, kde vyrostli na hrůze z Černobylu. Toho se budou Rusové bezesporu snažit nějakým způsobem využít,“ popsal Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada v Mariupolu, někdo vraždí ruské okupanty. Úřady to tají, bojí se paniky, říká důstojník

Jestli se jedná o reálnou hrozbu ví podle Zrna pouze Putin. „Hrozba druhého Černobylu není až tak velká. Za prvé by ten radioaktivní spad dopadl i na ruské jednotky a na Ruskem okupované území a za druhé má ta jaderná elektrárna několik bezpečnostních prvků, které Černobyl neměl,“ vysvětlil Zrno. S tím, že riziko není příliš vysoké, souhlasí i Just. „Pro mě je primární to, že inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii neopouští Záporožskou jadernou elektrárnu a šéf této organizace Rafael Grossi říká, že situace je stabilní,“ dodal.

Zůstaňme v klidu

Vypjatou situaci na Twitteru uklidňovala i Drábová. „Zůstaňme v klidu. Záporožská drží. Nenaskakujme na informační válku, kterou vedou obě strany. Kdyby se tam přece jen něco stalo, chrání nás vzdálenost,“ napsala na oblíbenou sociální síť. „Je radiační klid. Dám si ještě jedno kafe a jdu na výlet,“ informovala pak ve středu ráno.

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny se v poslední době vyostřilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl jako „další lež“.

Generální ředitel ruského jaderného koncernu Rosatom Alexej Lichačov pak na jednání se šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grossim mluvil o nebezpečí, že ukrajinské síly budou elektrárnu ostřelovat.

Tagy: