Převaděč u Břeclavi ujížděl policii. Vůz s migranty naboural, zraněno je 21 lidí včetně dětí

Policejní pronásledování dodávky s migranty skončilo havárií.

Převaděč s migranty u Břeclavi boural

Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 migrantů ze Sýrie, v sobotu ráno havaroval na kraji Břeclavi poté, co se snažil ujet policejní hlídce. Dodávka narazila do zaparkovaných aut a do domu, zranilo se 21 lidí, z toho šest těžce a 15 středně těžce a lehce. Bylo mezi nimi i pět děti. Uvedla to mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

„V sobotu okolo 7:00 nezastavila bílá dodávka na hraničním přechodu Lanžhot – stará cesta ke kontrole a místo toho pokračovala vysokou rychlostí směrem do České republiky. Policisté ji začali pronásledovat služebním vozidlem. Když se ji pokusili zastavit s tím, že dodávku předjeli, začal je řidič vytlačovat ze silnice,“ popsal začátek incidentu Vala.

Převaděč ujížděl až do Břeclavi, kde nezvládl průjezd křižovatkou, narazil do dvou zaparkovaných aut, dopravní značky a domu.

„Na místě je několik zraněných včetně tří dětí,“ uvedl Vala s tím, že zasahují i záchranáři a hasiči.

Záchranáři zatím na místo vyslali 13 prostředků včetně velkokapacitní sanitky a inspektora provozu, celkový počet zraněných zatím neupřesnili. „Jsme stále na místě, zjišťujeme závažnost zranění a postupně je ošetřujeme. Prozatím jsme ošetřili a převezli k další péči do nemocnic sedm lid včetně jednoho dítěte,“ uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Převaděč, který nehodu způsobil, vyvázl za volantem bez zranění. „Převaděče jsme zadrželi a po výslechu za přítomnosti tlumočníka a zjištění všech okolnosti případu bude upřesněna právní kvalifikace jeho jednání,“ uvedl policejní mluvčí Vala.

Policisté od půlnoci na čtvrtek dočasně obnovili kontroly na hranicích se Slovenskem, zatím jsou naplánované do 8. října. Důvodem je významně rostoucí počet utečenců zejména ze Sýrie, kteří hranice do Česka nelegálně překračují. Za první dva dny zadrželi policisté v Jihomoravském kraji zadrželi přes 300 migrantů a téměř 20 převaděčů. Kromě Česka obnovilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Tagy: