Chaos v dodávkách Družby: Do Česka ropa zatím neteče, na Slovensko už ano

Ropovod Družba

Válka na Ukrajině (10.8.2022 6:00)

Ruská společnost Transněfť v úterý obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede na Slovensko, do Maďarska a do České republiky. Jenže slovenský přepravce ropy Transpetrol napsal, že do Česka dodávky obnoveny nebudou. Na Slovensko přitom ropa zmíněným ropovodem už znovu proudí. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) výpadek nijak neomezuje výkon českých rafinerií.

„Čerpadla pumpují, zapnuli jsme je v 16:00 (moskevského času, tj. v 15:00 SELČ, pozn. red.),“ řekl ruské agentuře Igor Djomin z vedení Transněfti. Ta je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na dopolední tiskové konferenci uvedl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina, problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Síkela hledá řešení v Polsku

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Mluvčí Slovnaftu Anton Molnár řekl, že dohodnuté řešení ohledně úhrady tranzitních poplatků za přepravu ropy se týká obnovení dovozu na Slovensko a do Maďarska.

„V případě nutnosti má stát také k dispozici strategické rezervy na téměř 90 dnů. Kromě toho bude v příštích měsících možné využít část volné kapacity ropovodu TAL, prostřednictvím kterého by bylo možné ropu do rafinerie v Litvínově během několika týdnů dopravit,“ napsal na Twitteru český ministr Síkela. Transalpinským ropovodem (TAL) je do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu.

Síkela hledá s Polskem možnosti, jak tok ropy do Česka obnovit. Chce řešení vhodné po právní i technické stránce. Polský Orlen vlastní společnost Unipetrol, která v ČR provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Slovensko chce situaci podrobně prověřit

Sulík řekl, že problém s neuhrazeným poplatkem za tranzit ruské ropy nemá politický podtext. Upozornil však, že řešení úhrady poplatku je pouze přechodné, týká se zatím jen srpna. Zastavení dodávek bylo pro Slovensko překvapivé, Bratislava se podle Sulíka domnívala, že když je podle sankcí EU povolen dovoz ruské ropy, jsou povoleny i poplatky za její tranzit. Slovenská vláda chce proto situaci podrobně prověřit, aby se problém neopakoval i další měsíc.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250 tisíc barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.

Evropská unie se už dříve dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později také ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, podle Bratislavy Slovensko ovšem získalo trvalou výjimkou na dovoz ropy Družbou pro vlastní potřebu. Bratislavská rafinerie Slovnaft většinu své produkce ale vyváží. Zmíněné embargo je součástí protiruských sankcí.

Tagy:
válka ropa Slovensko Polsko Ukrajina Richard Sulík Rusko PKN Orlen Jozef Síkela Družba ropovod Slovnaft Transněfť