Dohra svastiky v Plzni: Dvojici, která mávala nacistickou vlaječkou, hrozí až pět let vězení

Policie ve čtvrtek sdělila podezření muži a ženě z České republiky, kteří v neděli mávali na plzeňském Konvoji svobody vlaječkou se svastikou. Podezřívá je hned ze dvou přečinů: z výtržnictví a z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Policie vede ve věci zkrácené přípravné řízení, řekla policejní mluvčí Michaela Raindlová. Dvojici hrozí až pět let vězení.

Incident se stal v neděli kolem poledne na Konvoji svobody, nejnavštěvovanější akci plzeňských Slavností svobody, tedy oslav osvobození města americkou armádou a konce druhé světové války.

ČTĚTE TAKÉ: Žena pobodaná za bílého dne v Plzni zemřela. Policie odhalila detaily případu, má podezřelého

„Celou událost jsme důkladně prověřili a dvěma osobám jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství,“ řekla mluvčí. Policie věc vede ve zkráceném přípravném řízení. „Celý spis teď předáme státnímu zastupitelství, které dál koná,“ uvedla. To může nařídit další šetření, nebo případ pošle k soudu. Muž a žena zatím nejsou obviněni.

Policie reagovala na video, které se objevilo na síti X. Je na něm historický armádní nákladní vůz americké armády, z jehož kabiny někdo mává vlaječkou s hákovým křížem. V neděli odpoledne policie zjistila totožnost muže a ženy. Mávání vlaječkou s nacistickým hákovým křížem potvrdila.

Při prověřování videa policisté spolupracovali s organizátory konvoje i s magistrátem. „Takovéto chování je zcela nepřijatelné a je na místě je rázně odsoudit. Případ už šetří policie. Věřím, že pachatelé budou potrestáni podle platné legislativy,“ uvedl v neděli plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Podle jeho informací nešlo o členy tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje.

„Jsou to jeepaři, s námi nemají nic společného. Už to šetří policie, ví o tom, už jsem s nimi mluvil,“ řekl v neděli velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, jeden z hlavních organizátorů konvoje. Klub měl v konvoji nejvíc členů i techniky.

Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly projel Plzní mezi 11:00 až 13:00. Dvacet džípů vezlo potomky amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 město osvobodili. Po téměř pětikilometrové trase stály po obou stranách silnic, v oknech i na domech tisíce lidí, někteří s americkými a českými vlajkami a šeříky. Konvoj dojel přes hlavní Klatovskou třídu a Rooseveltovu ulici na rozlehlé náměstí Republiky, které bylo zcela zaplněné. Lidé si tam mohli část vozů prohlédnout a popovídat si s příbuznými veteránů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ruská válka si nezadá s druhou světovou, řekl Pavel na Vítkově. Citoval i Havla

Tagy:
policie silnice Plzeň Česko svastika slavnost Druhá světová válka Konvoj svobody