Pobouření v Plzni: V Konvoji svobody zavlála nacistická vlaječka. Není od nás, zuří pořadatel

V Konvoji svobody účastník mával vlajkou se svastikou.

Plzeňská policie prověřuje video z Konvoje svobody kvůli vlaječce se svastikou

Oslavou výročí konce druhé světové války v Plzni se bude zabývat policie. V Konvoji svobody, který projížděl městem, totiž někdo mával vlajkou s hákovým křížem. Akce je přitom připomínkou osvobození Plzně od nacistů v roce 1945. Vedení plzeňského magistrátu se k události odmítlo vyjádřit. Podle jednoho z organizátorů Pavla Rogla s nimi lidé z auta nemají nic společného. „Poškodil všechny vojenské kluby, jsme z toho nešťastní,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

„Víme o tom, už jsme to hlásili policii, která to řeší. Je to jeepař, který nepatří k žádnému klubu, strašně nás poškodil jako ostatní vojenské kluby. Do konvoje se přihlásil, takže je hlášen jako soukromý účastník, měl registraci a víme o něm. Už ho řeší i město za přestupek. Do konvoje se narval a bez toho, aniž by komukoli řekl, provedl tuto strašnou věc. Jsme z toho všichni nešťastní. Řeší se jen svastika a ne smysl konvoje a další věci. Poškodil nás všechny,“ svěřil se Rogl redakci CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Drama v Německu. Vítr strhl skákací hrad do Labe, několik dětí skončilo v řece

Videem, které situaci zachytilo, se policisté zabývají. Podle plzeňské policejní mluvčí Michaely Raindlové také prověřují, jestli nejde o upravenou sekvenci záběrů. Spolupracují s organizátory konvoje i magistrátem. Konvoj je připomínkou osvobození Plzně od nacistů.

Strážci zákona zatím zjistili totožnost podezřelých osob. Jednání dvou českých občanů bylo kvalifikováno jako podezření ze spáchání přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, informovala policie na sociálních sítích.

Konvojem projelo přes 300 vozů

O tom, že jeden z účastníků konvoje mával vlaječkou s nacistickým hákovým křížem, bylo jako hlavní organizátor oslav osvobození Plzně americkou armádou informováno vedení města. „Takovéto chování je zcela nepřijatelné a na místě je rázně ho odsoudit. Případ už šetří policie. Věřím, že pachatelé budou potrestáni podle platné legislativy,“ uvedl plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO).

Konvoj svobody (Convoy of Liberty) s více než 300 vojenskými historickými americkými vozidly projel Plzní v neděli mezi 11:00 až 13:00. Dvacet džípů vezlo potomky amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 město osvobodili. Po téměř pětikilometrové trase stály po obou stranách silnic, v oknech i na domech tisíce lidí, někteří s americkými a českými vlajkami a šeříky.

Konvoj dojel přes hlavní Klatovskou třídu a Rooseveltovu ulici na rozlehlé náměstí Republiky, které bylo zcela zaplněné. Lidé si mohli část vozů prohlédnout a popovídat si s příbuznými veteránů. Třetím dnem tak pokračují v Plzni čtyřdenní Slavnosti svobody, na něž každoročně míří desítky tisíc lidí.

Tagy:
Německo policie video silnice Plzeň kritika pátrání vlajka svastika Armáda Spojených států amerických Roman Zarzycký Konvoj svobody