Dojemná pocta Alžbětě II. Zachráněný roky týraný medvěd dostal jméno Paddington

Fiktivní postava medvídka Paddingtona je prakticky britským národním symbolem a leckdo si ho spojí s nedávno zesnulou královnou Alžbětou II. Panovnici se nyní dostalo nezvyklé pocty, kdy právě jméno Paddington dostal jeden medvěd ušatý z Asie, který přežil roky krutého týrání.

Britka Jill Robinsonová si získala celosvětovou pozornost díky kroku, který udělala v rámci své charitativní činnosti v Asii. Konkrétně ve Vietnamu se podílela na záchraně medvěda, jenž celkem 17 let čelil brutálnímu jednání lidí, kteří ho zajali.

Charitativní organizace Robinsonové byla upozorněna vietnamskou policí na nesnesitelné týrání zvířete, jak píše Daily Star. Medvěd se nacházel na takzvané „žlučové farmě“, kde mu byla opakovaně vyjímána žluč následně používaná pro pochybné účely čínské medicíny.

Odhodlaní pracovníci se vydali za záchranou medvěda 22. září. Po absolvování čtyřhodinové cesty se správce farmy uvolil utrápenou šelmu osvobodit, prý si uvědomil „děsivý dopad nezákonné praktiky a chtěl jí dát novou šanci“. Značně pohublý medvěd byl nalezen v páchnoucí kleci, trpěl evidentní částečnou ztrátou srsti a měl jizvy na čele od toho, jak hlavou třel o mříže.

„Rve mi srdce, když vím, jak Paddington trpěl, ale raději se dívám na to, co ho čeká,“ uvedla jedna z účastnit operace Sarah van Herptová už ve chvíli, kdy byl medvěd ve středisku zachráněných zvířat v Tam Dao spadajícím pod spolek Animals Asia.

Její kolegyně – a zakladatelka centra Jill Robinsonová – promluvila o tom, proč dostalo zachráněné zvíře jméno, které je v Británii velmi slavné. Knihy o medvídkovi Paddingtonovi jsou v zemi nesmírně populární a hlavní hrdina byl postupem času i „rozhýbán“ na filmových plátnech. Při letošním 70. výročí Alžběty II. na trůnu vznikl populární videoklip, na kterém medvídek královně nabízí sendvič. Když 8. září panovnice zemřela, objevilo se na oficiálním Paddingtonově Twitteru: „Děkuji, madam. Za všechno.“

Poděkovat chtěla i Robinsonová, která byla před časem vyznamenána Jejím Veličenstvem Řádem britského impéria. „Ve světle nedávných událostí – smutného rozloučení se s královnou Alžbětou – jsme cítili, že je vhodné jí za všechno poděkovat a pojmenovat tohoto medvěda Paddington na její počest,“ uvedla.

Podle Van Herptové i přes kruté zacházení neztratil Paddington sociální chování, zatím se dobře přizpůsobuje životu na novém místě a projevuje velkou zvědavost.

Tagy:
Vietnam medvěd Velká Británie Asie Alžběta II. týrání zvířat záchrana zvířat Paddington Daily Star Vietnam medvěd ušatý žlučové farmy Jill Robinsonová Medvídek Paddington Jill Robinson